FACEBOOK SE NAGODIO: Plaća pet milijardi dolara kazne, ali ne priznaje krivicu

FACEBOOK SE NAGODIO: Plaća pet milijardi dolara kazne, ali ne priznaje krivicu

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ


Američka vlada saopštila je kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže kompaniji Facebook da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.

Kako se navodi u tekstu Washington post-a, ova kazna predviđa i nadzorne mere i određene restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor Facebook-a Mark Zakerberg smatra samo delimično lično odgovornim. Washington post ističe da je reč o najvećoj kazni koju je FTC izrekla.

facebook

“U nagodbi koju su postigli Facebook i Savezna trgovinska komisija SAD, Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti”, navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zapretio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mere u poslovanju kompanije Facebook bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promeni način poslovanja koji se odnosi na privatnost.

Povezane vesti – Facebook ponovo pao

Ipak u ovoj nagodbi, kompanija Facebook ne priznaje nikakvu krivicu.

FTC je otvorio istragu prošle godine nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za “Kembridž Analitiku” prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Facebook-a bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje “nezavisnog odbora za privatnost” čije članove će imenovati nezavisno telo, pa mogu da budu otpušteni samo putem takozvane super većine glasova članova upravnog odbora Facebook-a.

Pročitajte još: Zbog trenda brade, pala prodaja žileta

Advokat Facebook-a Kolin Streč rekao je da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti. Od izbijanja skandala kompanija je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika. Ipak je nastavljena praksa sa brojnim propustima, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da će kazna ili novi model predstavljati suštinske promene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija Fejsbuk utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Google 2012. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar