Biznis
05.07.2021. 17:30
Tanjug

Upozorenje

Fejsbuk, Gugl, Tviter zapretili Hong Kongu ukidanjem usluga

gugl, fejbuk, tviter
Izvor: Shutterstock

Američki tehnološki giganti Fejsbik, Alfabetov Gugl i Tviter privatno su upozorili vladu Hong Konga da mogu ukinuti svoje servise u tom gradu ako vlasti nastave sa planiranim izmenama krivičnog zakona o zaštiti podataka, objavio je Vol Strit Žurnal (WSJ).

Izmene zakona bi mogle da učine tehnološke kompanije odgovornim za zlonamerno deljenje informacija pojedinaca na mreži, dodaje list, a prenosi Rpjters.

U pismu koje je poslalo jedno udruženje ove industrije, a čije su članice i pomenuti internet divovi, navodi se da su kompanije zabrinute da bi planirani propisi za rešavanje problema "doksinga" mogli da dovedu njihove zaposlene u rizik od krivičnih istraga ili krivičnog gonjenja zbog onoga što korisnici objavljuju na mreži, piše WSJ.

Doksing je radnja kojom se na mreži otkrivaju lični podaci ljudi, kao što su njihova stvarna imena, kućne adrese ili radno mesto bez dozvole korisnika.

Fejsbuk, Gugl i Tviter nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Hongkonška Kancelarija za ustavna pitanja je u maju predložila izmene gradskih zakona o zaštiti podataka navodeći da je to potrebno za borbu protiv doksinga - prakse koja je bila rasprostranjena tokom protesta u ovom gradu 2019. godine, dodaje WSJ.

Prema njujorškom poslovnom listu, pismo datirano 25. juna poslala je hongkoškoj vladi Azijska internet koalicija sa sedištem u Singapuru.

"Jedini način za tehnološke kompanije da izbegnu ove sankcije bio bi da se uzdrže od ulaganja i nuđenja usluga u Hong Kongu", preneo je Žurnal, citirajući pismo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bezos se povlači s mesta generalnog direktora Amazona
Džef Bezos

Kraj jedne ere

04.07.2021. 15:17

Bezos se povlači s mesta generalnog direktora Amazona

DŽef Bezos, najbogatiji čovek sveta i osnivač Amazona, trebalo bi sutra da se povuče sa funkcije generalnog direktora ove gigantske platforme za onlajn trgovinu posle 27 godina provedenih na čelu kompanije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve