Fejsbuk i Tviter ne obrađuju više podatke iz Hong Konga

Fejsbuk i Tviter ne obrađuju više podatke iz Hong Konga

Shutterstock


Kompanije Fejsbuk i Tviter obustavile su obradu državnih zahteva za korisničke podatke u Hongkongu, saopštile su u ponedeljak te kompanije, nakon što je Kina donela novi zakon o nacionalnoj bezbednosti za taj poluautonomni grad.

Fejsbuk, koji takođe poseduje VocAp i Instagram, “pauzira” preglede za sve svoje usluge “u očekivanju dalje procene Zakona o nacionalnoj bezbednosti”, navodi se u izjavi, prenosi Rojters.

Shutterstock

Shutterstock

Tviter je saopštio da je suspendovao sve zahteve vlasti Hongkonga odmah nakon što je zakon stupio na snagu prošle sedmice, pozivajući se na “ozbiljnu zabrinutost” zbog njegovih implikacija. Kompanije nisu precizirale da li će se obustave primeniti i na vladine zahteve za uklanjanje sadržaja koji je stvorio korisnik njihovih usluga iz Hongkonga.

Povezane vesti – Uber kupuje aplikaciju za dostavu hrane

Društvene mreže često primenjuju lokalizovana ograničenja na postove koji krše lokalne zakone, ali ne i njihova pravila za prihvatljiv govor. Fejsbuk je ograničio 394 takva sadržaja u Hongkongu u drugoj polovini 2019. godine, u odnosu na osam ograničenja u prvoj polovini godine.

Shutterstock

Shutterstock

Tehničke kompanije već dugo slobodno posluju u Hongkongu, regionalnom finansijskom čvorištu, gde pristup internetu nije pod uticajem ograničenja koja su uvedena u kontinentalnoj Kini, a koja blokira Gugl, Tviter i Fejsbuk, podseća agencija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar