FEJSBUK: Procureli podaci o 540 miliona korisnika

FEJSBUK: Procureli podaci o  540 miliona korisnika


Istraga kompanije zadužene za bezbednost na internetu otkrila je da su detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Fejsbuka mesecima su bile javno vidljive, piše BBC.
Kompanija Apgard (UpGuard) otkrila je veliko skladište podataka na neobezbeđenom serveru “Amazona” koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže. Najveći deo informacija, među kojima su imena, komentari, reakcije i identifikacioni brojevi, bio je o poseticioma stranice Kultura Kolektiva (Cultura Colectiva).
Dok je Fejsbuk objavio da su podaci uklonjeni sa servera, poenuta stranica saopštila je da su podaci sakupljeni iz interakcije sa korisnicima.
Međutim, privatni podaci kao što su mejl adrese i lozinke nisu bile na pomenutom serveru jer Cultura Colectiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.
– Svesni smo potencijalnih načina na koji ovi podaci mogu da se koriste, tako da smo pojačali bezbednosne mere da zaštitimo privatnost korisnika naše Fejsbuk stranice – rekli su agenciji Rojters sa stranice Cultura Colectiv.
Takođe je uklonjena manja baza podataka o 22.000 korisnika koju je sakupila druga firma, a u kojoj su se zaista nalazila imena, lozinke i mejl adrese. Fejsbuk je saopštio da njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci sa te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama.

Firma Apgard je sporne podatke sa Fejsbuka pronašla tokom rutinske kontrole Amazonovih servera koji su slučajno izložili baze podataka. Poslednji izveštaj Apgarda naveo je i koji su još podaci bili dostupni: poslovne tajne hosting kompanije “GoDaddy”, lozinke i kripto ključevi interner provajdera “Pocket Inet”, podaci o 14 miliona mušterija kompanije “Verizon”, podaci za “Viacom” aplikacije, ali i podaci o 1,8 miliona birača u “Čikagu”.

Krajem marta, Fejsbuk je objavio da su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa oko 600 miliona korisnika. U septembru prošle godine zbog bezbednosne greške procurele su informacije o 50 miliona korisnika ove društvene mreže, dok je početkom ove godine otkriveno da je kompanija Kembridž Analitika sakupljala podatke miliona korisnika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar