Biznis
24.04.2023. 04:05
Beta

U Kanadi

To je gigant: Folksvagen gradi fabriku veličine 200 fudbalskih igrališta

Folksvagen
Izvor: Shutterstock

Automobilski gigant Folksvagen (Volkswagen) planira da otvori svoju najveću fabriku baterija u Kanadi, a za tu nemačku kompaniju to znači manje zavisnosti od isporuka iz Azije, preneo je portal Dojče vele.

Prva Folksvagenova fabrika baterija u Severnoj Americi imaće divovske razmere jer će izgranja početi iduće godine na površini koju bi zauzelo 200 fudbalskih igrališta.

Tu bi od 2027. godine trebalo da radi oko 3.000 ljudi, a najavljena je proizvodnja baterija za oko milion automobila godišnje.

Fabrika će se nalaziti u Sent Tomasu, na pola puta između kanadske metropole Toronta i američkog centra automobilske industrije Detroita.

Folksvagen ulaže pet milijardi evra i dugoročno nemački proizvođač može da računa na oko devet milijardi evra subvencija iz kanadskog budžeta.

Kanadske vlasti su saopštile da će dobit za zemlju biti daleko veća od troškova subvencija.

Uprava Folksvagena smatra da Severna Amerika ima ključnu ulogu u strategiji firme za proizvodnju baterija.

Folksvagen u Evropi sa partnerima namerava da otvori šest fabrika baterija narednih godina, prvu od njih ove godine u Švedskoj, a 2025. godine još jednu u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji.

Folksvagen tako smanjuje zavisnost od azijskih proizvođača baterija, i ubuduće će sam pokrivati polovinu svojih potreba.

Trenutno Daleki istok, posebno Kina, ubedljivo dominiraju tržištem baterija, dodao je Dojče vele.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za i protiv zabrane klasičnih automobila
automobili

Nemačka

03.03.2023. 13:40

Za i protiv zabrane klasičnih automobila

Vladina koalicija u Nemačkoj je podeljena u vezi sa abranom automobila sa motorom na benzin ili dizel u Evropskoj uniji od 2035. Pojedini ministri su u četvrtak, uoči rasprave na tu temu u Briselu, pokušali da razjasne šta tačno žele.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve