Biznis
25.06.2019. 18:24
Tanjug

Foster: Opstanak i održivost medija na mobilnim platformama

usaid.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Ukoliko žele da opstanu i budu održivi, mediji moraju da budu prisutni na mobilnim platformama pošto se čitav medijski ''univerzum'' širi na digitalnu platformu, izjavila je danas Mišel Foster iz organizacije Newsagain na konferenciji "Media talks" koja se danas i sutra održava Beogradu u organizaciji USAID-ovog projekta jačanja okruženja za održivost medija.

Fosterova je istakla da je za većinu današnjih mejnstrim medija izazov to što publika, odnosno čitaoci i gledaoci, prelaze na digitalne platforme preko kojih konzumiraju medijski sadržaj.

''Linearna televizija ''umire'', a doba velikih ekrana je prošlo. Mobilni telefoni menjaju ne samo naše navike, već i našu anatomiju i postaju glavni izvor informisanja'', ukazala je Foster i dodala da Newsagain posluje u više od 30 zemalja sveta u kojima pomaže medijskim kućama da postignu održivost.

Ona je navela da u savremenom dobu digitalni mediji ''jedu'' sve ostale zbog čega je, kaže, neophodno da štampani i elektronski mediji budu prisutni i na mobilnim platformama.

Ocenila je da su Fejsbuk i Gugl doveli do najvećih promena i da oglašivači danas idu za publikom tako da digitalni oglasi, ukazala je, čine 50 odsto ukupnog oglašavanja, dok trećina oglasa u 2019. godini ide upravo preko mobilnih aplikacija.

''Ranije se polovina prihoda od oglašavanja nije koristila kako treba, ali oglašivači danas mogu da prate koliko je puta neko kliknuo na baner tako mediji treba da imaju i ''online'' verzije'', rekla je Mišel Foster, navodeći da Gugl kroz oglase ubira više od 100 milijardi dolara godišnje.

U cilju jačanja okruženja za održivost medija, predložila je medijskim kućama da koriste potkast (podcast) i komuniciraju sa svojom publikom navodeći ''Njujork tajms'' kao dobar primer.

''Njujork tajms'' to uspešno koristi i svako jutro objavljuje potkast'', rekla je Foster.

Takođe, preporučila je medijima da što više koriste Gugl analitiku kako bi saznali šta publiku najviše zanima, kao i da redovno osvežavaju svoje internet prezentacije, objavljuju sadržaje na Tviteru...

Lokalnim medijima predložila je da se detaljno i sadržajno bave temama i problemima lokalnih zajednica i da to iskoriste kao prednost u odnosu na nacionalne i regionalne medije.

''Živimo u svetu ''gladi'' za vestima. Uočili smo da je veliki broj kablovskih i satelitskih kanala na kojima su najgledaniji zabavni sadržaji, što negativno utiče na lokalne medije jer nemaju budžete niti višemilionske produkcije za proizvodnju takvih programa'', rekla je Fosterova.

Istakla je da su slobodni mediji i slobodno medijsko izeštavanje ključni za demokratska društva i istovremeno primetila da se mediji sve više koriste u propagandne svrhe.

''''To je najprisutnije u Rusiji gde je od 2015. godine Kremlj napravio seriju propagandnih poruka'''', ocenila je Mišel Foster.

Dodala je da je propaganda u bliskoistočnim zemljama dovela do opadanja poverenja u medije, sve češćih slučajeva nasilja nad novinarima, pa čak i do ubistava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve