Biznis
01.03.2019. 18:48
R.E./Foto: Miloš Milosavljević

(FOTO) Gazdinstvo Glišića i njihova proizvodnja od danas su osigurani u „Dunavu“

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na gazdinstvu porodice Glišić, u selu Šume u okolini Topole, Kompanija „Dunav osiguranje” i Udruženje novinara „Agropres“ danas su održali radionicu na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat je stavljen na osiguranje mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava. Domaćin radionice i nosilac poljoprivrednog gazdinstva Glišića je s Kompanijom „Dunav osiguranje“, na drugoj ovogodišnjoj radionici, zaključio polisu osiguranja u vrednosti od oko 300.000 dinara, kojom će u narednih godinu dana biti osigurana njihova proizvodnja jabuka i šljiva na površini od dva hektara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U razgovoru s učesnicima radionice i novinarima direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu Miloš Milosavljević rekao je da je Kompanija pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava.

‒ Naš domaćin prepoznao je potrebu za osiguranjem jer želi da mu jedina briga bude proizvodnja, a da rizik od vremenskih nepogoda preuzme osiguravajuća kuća. Mi se trudimo da budemo pouzdan i stabilan partner poljoprivrednim proizvođačima prilikom vremenskih nepogoda i da najbrže i najefikasnije procenimo štete i isplatimo odštete” – rekao je Milosavljević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Opština Topola ima više od 3.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što je najveći broj gazdinstava na opštini u odnosu na broj stanovnika u zemlji, a osigurano je tek devet do 12 odsto. Najrasprostranjenije i za razvoj ovog kraja najvažnije kulture su voćne, pre svih šljive, potom višnje, jabuke, kruške, breskve, trešnje, kajsije i nektarine, rekao je Milosavljević.

Vlada Srbije odobrava subvencionisanje osiguranja useva i plodova godinama unazad za registrovana domaćinstva. Na ovom području subvencioniše se 40 odsto od ukupno plaćene premije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Još jedna od pogodnosti je i ta što poljoprivrednici ne moraju odmah da plate ceo iznos premije, pojasnio je Milosavljević, već samo pet odsto poreza na premiju, dok ostatak mogu isplatiti kada oberu i prodaju svoje proizvode.

Visina premije na godišnjem nivou, sa uključenim subvencijama nadležnog Ministarstva za osiguranje, za jabuku po hektaru iznosi oko 100.000, a za šljivu oko 49.000 dinara. Prilikom zaključivanja polise obaveza osiguranika je da plati premiju u iznosu od samo pet odsto.

Topola klasifikovana u najviši razred opasnosti od grada

Područje opštine Topola spada u najviši razred opasnosti . Grȁd pada skoro svake godine i karakterističan je za letnje mesece; najčešće je veličine lešnika i često je praćen nevremenom, te nanosi veće štete, pogotovo na usevima i voću.

– Prošle godine gradom je pogođeno 6.500 hektara pod voćem, što je 85 % ukupne površine voćnjaka. Raspolažemo podatkom da je veoma mali broj zasada na ovom području osiguran. To je glavni razlog da se stalno srećemo s osiguranicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, da razgovaramo na temu osiguranja, da ih edukujemo. Radionice su, po našem mišljenju, veoma važne za razmenu iskustava i prezentovanje prednosti i beneficija koje osiguranje i polisa osiguranja donose ”, istakao Miloš Milosavljević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Proizvodnja voća sigurna samo kad je osigurana

– Poučen dosadašnjim iskustvom, došao sam na ideju da smanjim rizik od vremenskih nepogoda koliko god mogu. Po čuvenju sam izabrao kompaniju „Dunav“. U mom domaćinstvu žive četiri generacije. Više od jednog veka bavimo se voćarstvom i vinogradarstvom, obrađujemo oko 20 hektara zemlje – kaže Aleksandar Glišić.

Imamo poverenja u ovu kuću, pojašnjava Aleksandar, a i dostupni su nam i verujemo da će se saradnja razvijati na obostrano zadovoljstvo.

– Najveći rizik za poljoprivredu su vremenske neprilike. Poljoprivredna proizvodnja, budući da se odvija na otvorenom polju, zavisi od vremenskih faktora i izložena je brojnim vremenskim nepogodama i rizicima, a osiguranje je pravi način da se zaštiti. Upravo to je razlog što smo danas zaključili polisu – ističe Aleksandar Glišić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Najstariji član ove porodice, osamdesettrogodišnji Tomislav Glišić, kaže da je ponosan na punu kuću koju ima.

– Ja sam svom unuku dao imanje, video sam da je sposoban da rukuje zemljom i zato sam preveo zemlju na njega – kaže Tomislav, koji je već postao i pradeda.

I komšije i rođaci porodice Glišić danas su prisustvovali radionici na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat radionice stavljen je na osiguranje mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava.

Komšija Milovan Glišić na današnjoj radionici imao je priliku da čuje nešto više o osiguranju poljoprivrede u „Dunavu“ i kaže da planira da uskoro osigura bar jedan deo zemlje koju poseduje.

– Mi gajimo jagodu na dva i po hektara zemlje, pored toga gajimo i jabuke i šljive. Planiram u ovoj godini da bar deo zemljišta da osiguram – kaže Milovan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Polisa „čuvar kuće“ na dar domaćinstvu Glišića

„Dunav osiguranje“ je Glišićima povodom zaključivanja polise za osiguranje primarne poljoprivredne proizvodnje darovalo polisu „čuvar kuće“, kojom se osiguravaju imovina, oprema i druge vrednosti.

Više od pola miliona osiguranika zaključilo polisu životnog osiguranja

Radionica u Orašcu bila je prilika i za predstavljanje usluga životnih osiguranja Kompanije „Dunav“. Iz godine u godinu portfelj životnih osiguranja kontinuirano raste, i u ovom trenutku Kompanija je na četvrtoj poziciji na tržištu s visoko postavljenim prodajnim ciljevima, sa više od pola miliona osiguranika, što kroz vidove ličnih individualnih što kolektivnih osiguranja.

– Vrlo često smo spremni da svoj novac uložimo u neke druge vrednosti, ili njihovu zaštitu, a zaštita ljudskog života je neprikosnovena i treba uvek da bude na prvom mestu. Upravo osećaj odgovornosti prema sopstvenom životu i prema svojoj porodici rađa potrebu da preduzmemo sve potrebne korake kako bismo se zaštitili od nepredviđenih a mogućih događaja, da stvorimo lične fondove koji će našem potomstvu omogućiti da donese vrlo značajne životne odluke ili nama da stvorimo osećaj finansijske sigurnosti, istakla je u predstavljanju ove vrste osiguranja učesnicima radionice Slavica Ostojić, šef Službe za prodaju životnih osiguranja u GFO Kragujevac.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Životno osiguranje može da ponudi izuzetno kvalitetne usluge sa ciljem da pomogne kad je najpotrebnije. U ponudi Kompanije je nekoliko usluga: osiguranje „moj život“, koje je najčešći vid osiguranja, stipendijsko osiguranje kojim možemo našoj deci omogućiti adekvatno školovanje, riziko-osiguranje života – posebno osiguranje koje pokriva samo rizik od smrti, kolektivno osiguranje penzionera, gde obezbeđujemo visok nivo zaštite i finansijskog pokrića uz nisku premiju osiguranja, kolektivno osiguranje zaposlenih za slučaj smrti koje je namenjeno poslodavcima koji ozbiljno i odgovorno razmišljaju o neprijatnim posledicama što mogu zadesiti porodicu zaposlenog u slučaju njegove smrti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osiguranici su često u zabludi da je za polisa ŽO potrebno mnogo novca i ne razmišljaju o posledicama koje odlaganje njenog zaključenja može da donese. U trenutku kada sebi budemo mogli da priuštimo osiguranje, možda će nastupiti okolnosti gde sklapanje polise ŽO više nije izvodljivo, ili barem nije više tako povoljno, a novac je u međuvremenu sigurno potrošen na manje značajne stvari. Zato ne treba odlagati donošenje tako važne odluke jer zaključenjem ŽO dobijamo mnogo više od samog osiguranja – ulažemo u budućnost, štedimo za sebe i drage osobe. Svaka polisa je jedinstvena, kreirana na osnovu osiguranikovih želja, potreba i mogućnosti. Svojim osiguranicima naši profesionalci uvek stoje na raspolaganju, u svakom trenutku mogu da se obrate Kompaniji „Dunav osiguranje“ u svim gradovima jer smo prisutni i zastupljeni u celoj zemlji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve