(FOTO) Gazdinstvo Glišića i njihova proizvodnja od danas su osigurani u „Dunavu“


Na gazdinstvu porodice Glišić, u selu Šume u okolini Topole, Kompanija „Dunav osiguranje” i Udruženje novinara „Agropres“ danas su održali radionicu na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat je stavljen na osiguranje mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava. Domaćin radionice i nosilac poljoprivrednog gazdinstva Glišića je s Kompanijom „Dunav osiguranje“, na drugoj ovogodišnjoj radionici, zaključio polisu osiguranja u vrednosti od oko 300.000 dinara, kojom će u narednih godinu dana biti osigurana njihova proizvodnja jabuka i šljiva na površini od dva hektara.

Radionica na gazdinstvu Glišića u selu Šume u okolini Topole

U razgovoru s učesnicima radionice i novinarima direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu Miloš Milosavljević rekao je da je Kompanija pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava.

‒ Naš domaćin prepoznao je potrebu za osiguranjem jer želi da mu jedina briga bude proizvodnja, a da rizik od vremenskih nepogoda preuzme osiguravajuća kuća. Mi se trudimo da budemo pouzdan i stabilan partner poljoprivrednim proizvođačima prilikom vremenskih nepogoda i da najbrže i najefikasnije procenimo štete i isplatimo odštete” – rekao je Milosavljević.

Četiri generacije Glišića u razgovoru s Milošem Milosavljevićem, direktorom glavne filijale Dunav osiguranja u Kragujevcu

Opština Topola ima više od 3.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što je najveći broj gazdinstava na opštini u odnosu na broj stanovnika u zemlji, a osigurano je tek devet do 12 odsto. Najrasprostranjenije i za razvoj ovog kraja najvažnije kulture su voćne, pre svih šljive, potom višnje, jabuke, kruške, breskve, trešnje, kajsije i nektarine, rekao je Milosavljević.

Vlada Srbije odobrava subvencionisanje osiguranja useva i plodova godinama unazad za registrovana domaćinstva. Na ovom području subvencioniše se 40 odsto od ukupno plaćene premije.

Miloš Milanović, direktor Glavne filijale Dunav osiguranja u Kragujevcu

Još jedna od pogodnosti je i ta što poljoprivrednici ne moraju odmah da plate ceo iznos premije, pojasnio je Milosavljević, već samo pet odsto poreza na premiju, dok ostatak mogu isplatiti kada oberu i prodaju svoje proizvode.

Visina premije na godišnjem nivou, sa uključenim subvencijama nadležnog Ministarstva za osiguranje, za jabuku po hektaru iznosi oko 100.000, a za šljivu oko 49.000 dinara. Prilikom zaključivanja polise obaveza osiguranika je da plati premiju u iznosu od samo pet odsto.

Topola klasifikovana u najviši razred opasnosti od grada

Područje opštine Topola spada u najviši razred opasnosti . Grȁd pada skoro svake godine i karakterističan je za letnje mesece; najčešće je veličine lešnika i često je praćen nevremenom, te nanosi veće štete, pogotovo na usevima i voću.

– Prošle godine gradom je pogođeno 6.500 hektara pod voćem, što je 85 % ukupne površine voćnjaka. Raspolažemo podatkom da je veoma mali broj zasada na ovom području osiguran. To je glavni razlog da se stalno srećemo s osiguranicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, da razgovaramo na temu osiguranja, da ih edukujemo. Radionice su, po našem mišljenju, veoma važne za razmenu iskustava i prezentovanje prednosti i beneficija koje osiguranje i polisa osiguranja donose ”, istakao Miloš Milosavljević.

Aleksandar Glišić, nosilac gazdinstva

Proizvodnja voća sigurna samo kad je osigurana

– Poučen dosadašnjim iskustvom, došao sam na ideju da smanjim rizik od vremenskih nepogoda koliko god mogu. Po čuvenju sam izabrao kompaniju „Dunav“. U mom domaćinstvu žive četiri generacije. Više od jednog veka bavimo se voćarstvom i vinogradarstvom, obrađujemo oko 20 hektara zemlje – kaže Aleksandar Glišić.

Imamo poverenja u ovu kuću, pojašnjava Aleksandar, a i dostupni su nam i verujemo da će se saradnja razvijati na obostrano zadovoljstvo.

– Najveći rizik za poljoprivredu su vremenske neprilike. Poljoprivredna proizvodnja, budući da se odvija na otvorenom polju, zavisi od vremenskih faktora i izložena je brojnim vremenskim nepogodama i rizicima, a osiguranje je pravi način da se zaštiti. Upravo to je razlog što smo danas zaključili polisu – ističe Aleksandar Glišić.

Najstariji član porodice Glišić - osamdesettrogodišnji Tomislav Glišić dao je izjavu medijima

Najstariji član ove porodice, osamdesettrogodišnji Tomislav Glišić, kaže da je ponosan na punu kuću koju ima.

– Ja sam svom unuku dao imanje, video sam da je sposoban da rukuje zemljom i zato sam preveo zemlju na njega – kaže Tomislav, koji je već postao i pradeda.

I komšije i rođaci porodice Glišić danas su prisustvovali radionici na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat radionice stavljen je na osiguranje mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava.

Komšija Milovan Glišić na današnjoj radionici imao je priliku da čuje nešto više o osiguranju poljoprivrede u „Dunavu“ i kaže da planira da uskoro osigura bar jedan deo zemlje koju poseduje.

– Mi gajimo jagodu na dva i po hektara zemlje, pored toga gajimo i jabuke i šljive. Planiram u ovoj godini da bar deo zemljišta da osiguram – kaže Milovan.

Milovan Glišić, učesnik radionice

Polisa „čuvar kuće“ na dar domaćinstvu Glišića

„Dunav osiguranje“ je Glišićima povodom zaključivanja polise za osiguranje primarne poljoprivredne proizvodnje darovalo polisu „čuvar kuće“, kojom se osiguravaju imovina, oprema i druge vrednosti.

Više od pola miliona osiguranika zaključilo polisu životnog osiguranja

Radionica u Orašcu bila je prilika i za predstavljanje usluga životnih osiguranja Kompanije „Dunav“. Iz godine u godinu portfelj životnih osiguranja kontinuirano raste, i u ovom trenutku Kompanija je na četvrtoj poziciji na tržištu s visoko postavljenim prodajnim ciljevima, sa više od pola miliona osiguranika, što kroz vidove ličnih individualnih što kolektivnih osiguranja.

– Vrlo često smo spremni da svoj novac uložimo u neke druge vrednosti, ili njihovu zaštitu, a zaštita ljudskog života je neprikosnovena i treba uvek da bude na prvom mestu. Upravo osećaj odgovornosti prema sopstvenom životu i prema svojoj porodici rađa potrebu da preduzmemo sve potrebne korake kako bismo se zaštitili od nepredviđenih a mogućih događaja, da stvorimo lične fondove koji će našem potomstvu omogućiti da donese vrlo značajne životne odluke ili nama da stvorimo osećaj finansijske sigurnosti, istakla je u predstavljanju ove vrste osiguranja učesnicima radionice Slavica Ostojić, šef Službe za prodaju životnih osiguranja u GFO Kragujevac.

Polisa čuvar kuće na dar od Kompanije Dunav

Životno osiguranje može da ponudi izuzetno kvalitetne usluge sa ciljem da pomogne kad je najpotrebnije. U ponudi Kompanije je nekoliko usluga: osiguranje „moj život“, koje je najčešći vid osiguranja, stipendijsko osiguranje kojim možemo našoj deci omogućiti adekvatno školovanje, riziko-osiguranje života – posebno osiguranje koje pokriva samo rizik od smrti, kolektivno osiguranje penzionera, gde obezbeđujemo visok nivo zaštite i finansijskog pokrića uz nisku premiju osiguranja, kolektivno osiguranje zaposlenih za slučaj smrti koje je namenjeno poslodavcima koji ozbiljno i odgovorno razmišljaju o neprijatnim posledicama što mogu zadesiti porodicu zaposlenog u slučaju njegove smrti.

Prolećni radovi u vinogradu

Osiguranici su često u zabludi da je za polisa ŽO potrebno mnogo novca i ne razmišljaju o posledicama koje odlaganje njenog zaključenja može da donese. U trenutku kada sebi budemo mogli da priuštimo osiguranje, možda će nastupiti okolnosti gde sklapanje polise ŽO više nije izvodljivo, ili barem nije više tako povoljno, a novac je u međuvremenu sigurno potrošen na manje značajne stvari. Zato ne treba odlagati donošenje tako važne odluke jer zaključenjem ŽO dobijamo mnogo više od samog osiguranja – ulažemo u budućnost, štedimo za sebe i drage osobe. Svaka polisa je jedinstvena, kreirana na osnovu osiguranikovih želja, potreba i mogućnosti. Svojim osiguranicima naši profesionalci uvek stoje na raspolaganju, u svakom trenutku mogu da se obrate Kompaniji „Dunav osiguranje“ u svim gradovima jer smo prisutni i zastupljeni u celoj zemlji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar