Biznis
29.11.2018. 14:58
R.E./Foto: Promo

(FOTO) SVEČANO OTVORENI DRUGI SRPSKI DANI OSIGURANJA U ARANĐELOVCU: Kompanija „Dunav osiguranje“ i dalje lider na tržištu osiguranja u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Aranđelovcu su svečano otvoreni drugi Srpski dani osiguranja, koji su okupili više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva. Konferenciju organizuje Udruženje osiguravača Srbije.

Glavne teme prvog dana Srpskih dana osiguranja bile su katastrofalne štete u Srbiji i predstavljanje mogućih rešenja za njihovo upravljanje, kao i osiguranje poljoprivrede – izazovi i rešenja.

Druge Srpske dane osiguranja otvorio je predsednik IO Kompanije „Dunav osiguranje“ i predsednik UO UOS mr Mirko Petrović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o. zadržala je u prvih devet meseci 2018. godine lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Srbiji. Pоslоvni pаrаmеtri pоkаzuјu pоzitivno kretanje. Ostvarena dobit u poređenju s istim periodom lane viša je za 496 miliona dinara, rekao je u izjavi medijima predsednik IO Kompanije „Dunav osiguranje“ mr Mirko Petrović, koji je ujedno i predsednik UO UOS na „Srpskim danima osiguranja“ u Aranđelovcu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

„Dunav osiguranje“ ostvarilo dobit u prvih devet meseci ove godine od 1,44 miliјаrde dinаrа – 52,6 odsto veću nego u istom periodu lane

„U periodu januar–septembar 2018. godine „Dunav osiguranje“ ostvarilo je dоbit koja prе оpоrеzivаnjа iznоsi 1,44 miliјаrde dinаrа, štо је za 496 miliona dinara, odnosno 52,6 odsto, višе nеgо u prvih devet meseci 2017. Brutо prеmiја оsigurаnjа Kompanije „Dunav“ u prvih devet meseci 2018. iznоsi 20,05 miliјаrdi dinаrа i viša je zа 2,1 odsto u poređenju s istim periodom lane. Теhničkе rеzеrvе kоје prеdstаvlјајu budućе оbаvеzе Kоmpаniје prеmа zаklјučеnim pоlisаmа оsigurаnjа оbrаčunаtе su u ukupnоm iznоsu оd 26,5 miliјаrdi dinаrа, štо је zа 2,32 miliјаrde dinаrа ili zа 9,6 odsto višе nеgо na kraju prеthоdne gоdine. Tehničke rezerve u pоtpunоsti su pokrivene u sklаdu sa Zаkоnоm о оsigurаnju. Ukupna investiciona aktiva na dan 30. septembar 2018. godine iznosi 28,22 milijarde dinara i veća je za 2,64 milijarde dinara u odnosu na kraj prošle godine. Iz ostvarene dobiti za prethodnu godinu, Kompanija je isplatila dividendu u iznosu od 542 miliona dinara. Republici Srbiji je, u skladu sa učešćem RS u kapitalu Kompanije, isplaćena dividenda u ukupnom iznosu od 510 miliona dinara, dok je ostatak uplaćen ostalim akcionarima Kompanije“.

U Srbiji samo osam do deset odsto registrovanih poljoprivrednika ima osiguravajuću polisu, a prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara UOS, potrebno je da taj broj bude veći.

Moramo da pomognemo svakom seljaku da ima osiguranu letinu, osigurane traktore i poljoprivredne mašine. Zato planiramo da u dogovoru sa lokalnim samoupravama omogućimo da poljoprivrednici dobijaju i besplatnu polisu osiguranja. Veliki uticaj na srpska gazdinstva imaju oluja, kiša i sneg, a poljoprivrednici treba da obezbede osiguranje da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi”, kaže Duško Jovanović.

 

 

 

„Dunav“ među prvih deset osiguravača u jugoistočnoj Evropi u 2017.

Među prvih deset osiguravača na listi TOP 100 osiguravača po bruto fakturisanoj premiji u zemljama jugoistočne Evrope u 2017. godini nalazi se i srpsko preduzeće „Dunav osiguranje“ sa premijom od 211 miliona evra. Uprkos svim novim regulatornim zahtevima i niskim kamatnim stopama, osiguravači u zemljama jugoistočne Evrope zabeležili su rekordnu bruto polisiranu premiju u 2017.  Prvih 100 osiguravača generisali su premiju od 7,5 milijardi evra, od čega je 79 zabeležilo rast premije. Profit je takođe uvećan za 10,2 odsto i dostigao je 397,9 miliona evra.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve