Biznis
15.12.2020. 16:11
Tanjug

Francuzi spremni za distribuciju vakcina po celom svetu

shutterstock_637037008.jpg

Avio-kargo asocijacija Francuske (ACFA) i avio kompanija Air France KLM Martinair Cargo spremni su za distribuciju vakcina protiv koronavirusa po celom svetu i da osiguraju čitav lanac distribucije, saopštila je danas francuska avio kompanija.

Specijalni kontejneri koji obezbeđuju duboko smrzavanje vakcina i na -80 stepeni Celzijusa, skladišni prostor od 3.500 kvadratnih metara kontrolisane temperature, već su na aerodrumu Šarl de Golu.

Teretni avion kompanije Air France može poneti više od milion doza po letu, a putnički avion na dugolinijskim letovima može nositi više od 400.000 doza u svojim skladišnim prostorima, kaže se u saopštenju.

vakcina shutterstock_1109126054

Jedan od važnih ciljeva je smanjiti vreme tranzita na aerodromu i obezbediti da specijalni, autonomni kontejneri koji obezbeđuju kontrolisanu temperature od -80 stepeni Celzijusa, od proizvođača vakcine do bolnice na destinaciji stignu za najviše 10 dana.

"Pre pet meseci napravili smo radnu grupu koja razrađuje sve scenarije i priprema akcione planove i tehničke uslove. Na primer, na aerodromu Shiphol u Amsterdamu već imamo farmaceutsko skladište sa kontrolisanim temperaturama veličine preko 1.000m3, a gradimo i dodatnih 2.000m3 skladišnog prostora. U našem farmaceutskom centru na aerodromu Šarl de Gol radovi na dogradnji su pri kraju", rekao je viši podpredsednik za poslove prodaje i distribucije u Air France KLM Martinair Cargo, Gert Jan Roelands.

Pre nekoliko nedelja Air France KLM Martinair Cargo je prevezao Kovid-19 vakcinu od Kine do Čilea preko Amsterdama.

Izvršni potpredsednik Air France-KLM Cargo Adrian den Heijer kaže da je saradnja svih aktera u predstojećoj globalnoj distribuciji vakcina ključna i navodi da je ta kompanija poslednjih nedelja uspešno isporučili prve Covid-19 vakcine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve