Funta će slabiti posle referenduma

Funta će slabiti posle referenduma


NJUJORK, 25. marta  – Britanska valuta funta bi mogla da nastavi sa padom, najvećim među valutama bogatih zemalja, i posle održavanja referenduma koji može rezultirati izlaskom Britanije iz Evropske unije (Brexit), ocenjuje njujorška agencija “Blumberg”. Funta je već u ovoj godini pala za najmanje dva odsto prema grupi deset vodećih svetskih valuta, a premija na opcije sugeriše da će dodatno oslabiti prema tim valutama u naredna tri meseca, navodi njujorška agencija.
FUNTA NOVAC 1Prema proceni “Blumberga”, slabljenje funte će se nastaviti i posle 23. juna, kada će se britanska javnost izjasniti o članstvu Britanije u EU.
“U situaciji smo da će rizik od Brexita dominirati tržištima”, izjavio je direktor londonskog ogranka Toronto dominion banke, Ned Rumpeltin.
Zabrinutost da će Britanija napustiti najveće jedinstveno tržište na svetu ugrozilo je vrednost funte u ovoj godini, pri čemu je juče oslabila za čak četiri odsto, na 1,41 dolar. Londonska berza i tržišta obveznica su danas zatvorena zbog katoličkog Uskrsa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar