Biznis
05.07.2019. 18:48
N. G.

GAĆICE KAO UNOSAN BIZNIS: Kako je donji veš postalo moćna igračka na tržištu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dugačke tunike služile su za prikrivanje intimnih delova tela u drevnom Rimu. Tek Egipćani, a onda i Grci, počeli su da koriste donji veš. U renesansnom periodu, kreiran je tako da bude dugačak sve do kolena, da bi u XVIII veku takav kroj bio zamenjen korsetima, koji su nošeni pripijeni uz prepone.

Prvi skraćeni veš pojavio se početkom 1914. godine, ali je zbog ekonomske krize, proizvodnja donjeg veša bila potpuno zapostavljena pa čak i obustavljena. Pedesetih godina počinje njegova masovna proizvodnja, a šezdesetih su snimljene i prve TV reklame. Čipka i svila su u narednoj deceniji ušli u modu, da bi osamdesetih na tržištu planuo veliki broj modela, izbora, materijala...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Međutim, niko nije mogao da pretpostavi da će industrija donjeg veša napraviti toliki bum da će globalno tržište donjeg rublja porasti sa oko 93 milijarde dolara u 2017. na više od 125 milijardi dolara do 2024. godine. Prema istraživanju, rastu tržišta doprineo je rast populacije finansijski nezavisnih žena, porast nivoa dohotka po glavi stanovnika, brza urbanizacija i širenje prodajnih kanala.

Očekuje se da će razvoju doprineti i rastuća potražnja za brendiranim odećom za donje rublje, inovativne ponude za ciljane kupce, promenu sklonosti mlađe generacije i agresivne marketinške i promotivne strategije.

https://www.youtube.com/watch?v=N5fCM8U4S4I

Zanimljivo je da je prodaja kompanije Victoria's secret, koja je dugo smatrana liderom na tržištu donjeg veša, pala za tri odsto 2018. u odnosu na 2017. godinu. S druge strane, pojedine kompanije, poput American Eagle's Aerie, beleže dvostruki rast. Ova firma je povećala prodaju za 24 odsto u 2018. godini. Sada, masovne kompanije kao što su Bare Necesseties, True & Co, Target i Wallmart kao i startup kompanije pokušavaju da nađu svoje mesto na tržištu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pored toga, samo Amazon ima deset privatnih marki i ekskluzivnih brendova donjeg veša. Drugo istraživanje je pokazalo da je od marta 2016. do marta 2018. godine za 123 odsto porasla prodaja brushaltera sa tankim bretelama, bez korpi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve