Biznis
29.09.2023. 16:45
Beta

Ministarka Đedović

Kada će biti izgrađen gasni interkonektor Srbija-Bugarska

1
Izvor: ATAIMAGES / Dimitrije Nikolic

Ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je izjavila da će gasni interkonektor Srbija-Bugarska biti izgrađen u oktobru i da je to od strateškog interesa i za Evropsku uniju jer Srbija će time postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa do EU.

Đedović je na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žofreom naglasila da je cilj Srbije da se stvore uslovi za različite izvore snabdevanja gasom, kao i više ruta snabdevanja, a za to su potrebni infrastruktura i investicije.

"Od vitalnog značaja je da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana. Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji", naveo je Žofre i podsetio da je EU ove godine obezbedila Srbiji paket od 165 miliona evra za ublažavanje tereta energetske krize, koji je naročito važan za domaćinstva sa nižim primanjima.

Đedović je rekla da su pregovori o snabdevanju gasom u toku i sa Azerbejdžanom odakle bi Srbija mogla da zadovolji do trećine sadašnjih potreba.

Govoreći o izmeni Zakona o energetici, Đedović je rekla da je "Srbija posvećena punoj primeni relevantnih propisa EU", što podrazumeva i da na efikasan način rešava pitanje kontrole nad operatorima prenosnog sistema i sistema za transport prirodnog gasa.

Ministarstvo veliku pažnju posvećuje projektima u oblasti energetske efikasnosti, dodala je Đedović i navelq ulaganja u javne objekte, subvencije za domaćinstava, povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije za daljinsko grejanje.

O sprovođenju Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), ministarka je istakla da je važno da se usklađivanje regiona sa energetskim i klimatskim politikama EU sprovodi na finanijski održiv i socijalno pravedan način, i da postoji adekvatna podrška EU na putu dekarbonizacije.

"Za uspostavljanje sistema koji funkcioniše u EU bilo je potrebno više od decenije. I našem regionu je takođe potrebno vreme", rekla je Đedović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada će poskupeti gas
Gas

Novo poskupljenje

21.09.2023. 14:30

Poznato kada će poskupeti gas

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici dao saglasnost na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, koje će se primenjivati počev od 1. novembra 2023. godine.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve