Biznis
22.06.2024. 14:10
R.E./Biznis.rs

Iznenađeni?

Gde se Nemcima najviše isplati da toče gorivo?

Gorivo, benzin
Izvor: Shutterstock

Evropljani koji autom putuju na letnji odmor u inostranstvo često mogu jeftinije da napune rezervoar kad pređu granicu.

To pre svega važi ako putovanje vodi na jug ili na istok, može se videti iz aktuelnih podataka Evropske komisije o ceni goriva na dan 17. juna.

Sa rezervoarom od 50 litara, u zemljama koje okružuju Nemačku može se delom uštedeti i više od 15 evra, piše agencija Dpa.

Za Nemce najpovoljni benzin je u susednoj Poljskoj. Litar Supera E5 tamo košta skoro 34 centa manje nego u Nemačkoj. Sledi Češka, gde je jeftiniji 29 centi. Obe zemlje su najpovoljnije i kada je u pitanju dizel.

Ko putuje dalje ka istoku u pravcu Mađarske i Slovačke, i tamo može da tankuje mnogo povoljnije. Kod benzina razlika je 31, odnosno 24 centa, kod dizela 12 i 17 centi.

U pravcu juga, povoljniji izbor je Austrija, gde je benzin 22 centa jeftiniji nego u Nemačkoj, a dizel oko šest centi.

Ko preko Austrije nastavlja za Italiju, ipak rezervoar treba da napuni pre nego što napusti alpsku republiku. U Italiji je benzin tri, a dizel četiri centa skuplji nego u Nemačkoj.

Međutim, ako put preko Austrije vodi dalje ka Sloveniji ili Hrvatskoj, onda se zaustavljanje na benzinskoj pumpi u Austriji ne isplati, piše Biznis.rs.

Benzin je u Sloveniji po litri 33 centa, a u Hrvatskoj 29 centi jeftinijii nego u Nemačkoj, a cene su povoljnije i od onih u Austriji. To važi i za dizel, čija je cena za 17, odnosno 13 centi niža nego u Nemačkoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve