Biznis
24.03.2016. 13:18
ekspres

Globalna zabrinutost ugrožava oporavak evrozone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

FRANKFURT, 24. marta  - Ekonomski oporavak evrozone bi trebalo da se nastavi narednih meseci, ali ne tempom kom smo se nadali, zbog globalne neizvesnosti i usporavanja rasta u zemljama u razvoju, saopštila je danas Evropska centralna banka . "Ekonomski oporavak evrozone se nastavlja, iako uz niži privredni rast od očekivanog na početku godine zbog slabijeg spoljnog okruženja", navodi se u najnovijem ekonomskom izveštaju ECB-a, a prenosi agencija AFP. Prema izveštaju ECB-a, oporavak i dalje ugrožavaju prigušene perspektive rasta na tržištima u razvoju, kolebljiva finansijska tržišta, neophodna prilagođavanja bilansnih pozicija u nizu sektora, i usporavanje tempa sprovođenja strukturnih reformi. "Rast u Kini nastavlja da usporava uz negativne posledice po druga tržišta u razvoju, naročito po azijske države u usponu. Sa druge strane, zemljama izvoznicama sirovina je potrebno dodatno prilagođavanje na niže cene sirovina", saopštila je ECB. U tom kontekstu, kurs evra je u proteklim mesecima ojačao prema drugim valutama, što guši konkurentnost evropskog izvoza, navodi banka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Istovremeno, domaća tražnja u 19 članica evrozone, koja je bila pokretač oporavka u poslednjih nekoliko meseci, "trebalo bi da bude dodatno podržana ECB-ovim monetarnim merama i njihovim povoljnim uticajem na finansijske uslove, kao i nastavkom rasta zapošljavanja", centralna banka evrozone.
Osim toga, niske cene nafte bi, kako se dodaje, trebalo da pruže dodatnu podršku realnim raspoloživim prihodima domaćinstava i privatnoj potrošnji, kao i korporativnoj profitabilnosti i investicijama.
U nastojanju da pokrene ekonomiju evrozone, ECB je na poslednjem zasedanju pre dve nedelje, srezala ključne kamatne stope, proširila program kvantitativnog labavljenja i najavila da će bankama staviti na raspolaganje velike količine jeftine likvidnosti, podseća AFP.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve