GOOGLE POBOLJŠAVA ZAŠTITU: Partnerstvo sa sigurnosnom kompanijom

GOOGLE POBOLJŠAVA ZAŠTITU: Partnerstvo sa sigurnosnom kompanijom

Shutterstock


Google se uvelike trudi da zaustavi pošast zaraženih aplikacija na Play Store-u i da bi to postigao u još boljoj meri nego do sada, odlučio je da sklopi partnerstvo sa sigurnosnim kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koje su specijalzovane za mobilnu zaštitu.

Konkretnije, Google je objavio kako se ova partnerstva zapravo zovu App Defense Alliance ili – Savez za odbranu aplikacija. Cilj je jednostavan, sprečiti loše aplikacije da dođu do korisnika, odnosno, cilj je suzbiti pretnje u korenu i uz ovakve snage bi se to trebalo postići, piše ICT business.

Sve do kreiranja ovog saveza, koji je počeo s radom 6. novembra, Google se trudio da sam štiti korisnike i nije mu išlo toliko loše. Ipak, bez obzira na moć te usluge, često su se znale potkrasti štetne aplikacije. Kao SimBad.

Play Store

Taj sofisticirani malware, koji je kao metu imao Android korisnike širom sveta, uspeo se infiltrirati unutar Play Stora i zaraziti 150 miliona mobilnih uređaja. Dakle, to je samo dokaz da Google Play Protect može da se prevari i možda je baš taj napad u prvoj polovini ove godine bio ključan da Google odluči da promeni sklop i zatraži pomoć drugih u borbi protiv velikih napada, koje svakog dana pokušavaju pronaći put do korisnika.

Povezane vesti – GOOGLE PRAVI BANKU: Od 2020. uvodi tekuće račune kroz projekat Cache

I nije da ih ima puno, svega 0,04 posto svih preuzetih aplikacija na Play Storu označeno je kao malware, što je otprilike njih 30 miliona. U ukupnom broju to se ne čini mnogo, ali 30 miliona malicioznih aplikacija svakako jeste mnogo jer ako jedna kao SimBad može da zarazi 150 miliona mobilnih uređaja, onda je jasno koliku moć maliciozne aplikacije imaju.

Svakako, uz ESET, Lookout i Zimperium takvo bi stanje trebalo da se promeni na bolje, više u smeru boljeg sastava za Android korisnike…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar