Biznis
16.04.2020. 23:06
Tanjug

"Gospodo privrednici, na raspolaganju vam je dve milijarde evra"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar finansija Siniša Mali obratio se javnosti povodom usvajanja novih ekonomskih mera u borbi protiv kovida 19.

"Usvojili smo tri važna dokumenta", rekao je danas ministar finansija Siniša Mali u obraćanju javnosti.

"Sa ova tri dokumenta potpuno smo kompletirali implementaciju paketa ekonomskih mera, koji smo predstavili pre samo dve nedelje", kazao je Mali.

"Jedan dokument je garantna šema za dve milijarde evra za koje u najvećoj meri garantuje Srbija, od utorka će biti na raspolaganju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima", rekao je Mali.

On je pozvao preduzeća, privrednike, da se prijave, jer za sve garantuje država. "Još dve milijarde evra garantovanih kredita do kojih možete da dođete preko svojih poslovnih banaka", rekao je Mali.

Dve uredbe se odnose na poljoprivrednike, za koje je, kako je rekao, izdvojeno 2,6 milijardi evra preko Uprave za agrarna plaćanja.

"Pozivam poljoprivredna gazdinstva, poljoprivrednike, da se prijave, taj novac je već u budžetu, ministarstvo može odmah da ga iskoristi", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, imamo veliki broj privrednika koji su se prijavili za mere, jer smo prepoznali probleme privrede.

Mali je rekao da je od ponedeljka do srede Poreska uprava imala 113.000 preduzetnika koji su se prijavili za novčanu pomoć, odlaganje poreza i doprinosa na zarade, isplaćivanje minimalca.

On je rekao i da ima i preko 300 zahteva i pitanja vezanih za kredite preko Fonda za razvoj.

"Već u naredni utorak je prva sednica Fonda za razvoj, prvi krediti će se odobravati od utorka ili srede. Predlog je da imaju dve sednice nedeljno na kojima će se odobravati krediti", rekao je Mali.

"Prijavite se od utorka i iskoristite jeftin novac za likvidnost", poručio je ministar finansija privrednicima.

Mali je dodao da MMF u najnovijem izveštaju projektuje da će Srbija ove godine zabeležiti najbolje rezultate u Evropi kada je reč o rastu BDP-a.

Mali je apsolutno ostao pri tome da će 100 evra biti isplaćeno na račun svakog punoletnog građanina Srbije.

"Ovo nije mera za socijalno ugrožene, ima dva aspekta, deo je paketa sveobuhvatnih mera, i želimo da građanima olakšamo izlazak iz krize", kazao je Mali.

Ovakve mere imaju i druge zemlje, dodao je ministar. Mali je naveo da svako ko poželi da se prijavi za pomoć može da je dobije, a da ako bude potrebe za sektorski pristup, sa stanovišta privrede ili otpornosti na krizu zbog kovida 19, naći će se način za dodatne podrške. "Kod ove dve milijard evra ne pravimo nikakvu diskriminaciju, prijavite se, iskoristite to", rekao je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve