Biznis
08.08.2021. 09:53
Tanjug

Dan gradevinara Srbije

Gradi se i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica

radnici, radovi
Izvor: Shutterstock

Ministar gradevinarstva Tomislav Momirović čestitao je građevinarima praznik - Dana gradevinara Srbije i istakao da je to vodeća grana privrede, pošto vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu iznosi oko 23 milijarde evra, kao i da se gradi i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"Danas kada se u Srbiji gradi najviše u njenoj savremenoj istoriji na više od 80.000 aktivnih gradilišta, danas kada u Srbiji nema nezaposlenih građevinskih radnika, želim da zahvalim i čestitam Dan građevinara svim zaposlenima u vodećoj grani srpske privrede", poručio je Momirović.

On je u saopštenju dostavljenom Tanjugu naveo da u ovom trenutku projektujemo i gradimo oko 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobracajnica, kao i da je vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu oko 23 milijarde evra, što predstavlja skoro polovinu srpskog bruto društvenog proizvoda.

Investiramo pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora, kao i u razvoj luka na Dunavu i Savi, dodao je ministar.

"Danas realizujemo najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi - brzu prugu od Beograda do Subotice, kao dela železnickog koridora do Budimpešte, gde će građani između Beograda i Novog Sada, dva najveća grada u Srbiji, putovati svega 30 minuta, najmodernijim švajcarskim brzim vozovima".

Građevinarstvo je, ističe, od početka godine jedna od ključnih komponenti privrednog rasta Srbije.

Hvala svim građevinskim radnicima, bez kojih realizacija ovih projekata ne bi bila moguća, poručio je Momirović.

Dan građevinara Srbije obeležava se u znak sećanja na trodnevni štrajk građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine, a usledio je posle neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca o promeni kolektivnog ugovora i povećanju nadnica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brza pruga BG-NS od februara u saobraćaju
Pruga

"Približavamo se kraju"

18.07.2021. 14:03

Brza pruga BG-NS od februara u saobraćaju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavo je da svi radovi na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad napreduju dobro i da će pruga biti puštena u komercijalnu upotrebu u februaru sledeće godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve