Biznis
22.11.2022. 14:51
Beta

Kreće 100 novih buseva

Gradonačelnik najavio veće plate vozačima GSP-a

kamion, autobus
Izvor: Shutterstock

Novih 100 autobusa na prirodni gas, koji su ovog utorka stigli u pogon Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), biće uključeni u sistem gradskog saobraćaja do kraja ove nedelje i saobraćaće na najfrekventnijim linijama.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić koji je prisustvovao predstavljanju novih autobusa, izjavio je da je ukupna cena novih vozila 35 miliona evra.

"Neke od linija na kojima će saobraćati ovi autobusi su 17, 78, 65 i 23. Najstariji autobusi, koji nam neće biti potrebni, biće povučeni iz saobraćaja. Nakon ovih promena prosek starosti GSP vozila iznosio bi oko sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda", reko je Šapić.

On je naveo da autobusi na gas predstavljaju rešenje zagađenja vazduha, a da je grad već  poboljšao higijenu unutar vozila GSP.

"Pokušaćemo, ako nam finansijska sredstva budu dozvolila, da i u narednom periodu smanjimo prosečnu starost vozila. Prve ozbiljnije rezulate očekujemo kroz nekoliko meseci, a to su manje gužve i češći polasci. A rigoroznija kontrola uslediće onda kada ljudi budu mogli da cirkulišu kroz autobus, jer ne možemo očekivati ulazak na prva vrata ako na druga već ne može da se izadje", rekao je Šapić.

Gradonačelnik je istakao da će se autobusi puniti na gasnim stanicama Krio gasa, dok će vozačima od januara plata iznositi 100.000 dinara.

Odgovarajući na pitanje novinara, Šapić je izjavio da ne zna kakva je situacija sa trolejbusima i da u naredni plan poslovanja ulazi i 40 novih, ali ako bude bilo para.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić: "Autobusi više neće izgledati kao Mikijev Zabavnik"
autobus

Beograd

02.10.2022. 17:20

Šapić: "Autobusi više neće izgledati kao Mikijev Zabavnik"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je javni prevoz "rak rana" Beograda i da želi da uđe u rešavanje krucijanih problema, ocenivši da će sami građani početi da redovnije plaćaju karte kad vide da je poboljšan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve