Biznis
07.06.2021. 16:10
Tanjug

Favorizovali sebe

Gugl kažnjen u Francuskoj sa 267 miliona dolara

Gugl
Izvor: ANP FILE / EVERT ELZINGA

Američki tehnološki div Gugl kažnjen je u Francuskoj sa 220 miliona evra (267 miliona dolara) zbog zloupotrebe tržišnog položaja u industriji onlajn oglašavanja.

Francuska agencija za zaštitu konkurencije saopštila je da je Gugl nepošteno upućivao preduzeća na svoje servise i diskriminisao konkurenciju. Gugl je pristao da plati kaznu i da prekine sa nekima od praksi davanja prednosti svojim servisima, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi CNBC.

Izabel de Silva, predsednica francuske Uprave za konkurenciju, navela je da je istraga otkrila procese kojima je Gug favorizovao sebe u odnosu na konkurente i na reklamnim serverima i na platformama na strani ponude, a koji su delovi softvera koji izdavači koriste za upravljanje, prodaju i optimizaciju oglasnog prostora na svojim veb lokacijama i mobilnim aplikacijama.

"Te vrlo važne prakse su diskriminisale konkurenciju na novom onlajn tržištu oglašavanja i omogućile Guglu ne samo da očuva već i da pojača svoj dominantni položaj“, dodala je de Silva.

Povodom odluke francuskih antimonopolskih vlasti, Gugl se oglasio danas porukom da će izvršiti niz promena u svojoj tenologiji oglašavanja na mreži tokom narednih meseci. Kompanija je takođe najavila da planira da te "promene uvede na većem broju tržišta, pri čemu će neke izmene biti na globalnom nivou".

Istraga je usledila nakon što su američka NJuz Korporacija, francuski list Figaro i belgijska novinska grupa Rošel podneli žalbu protiv Gugla.

Regulatori širom Evrope pojačano nadziru američkie tehnološke gigante zbog zabrinutosti da imaju preveliki uticaj na 700 i više miliona građana tog bloka, navodi CNBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U indijskoj državi ljuti na Gugl jer im je jezik "najgori"
Google

"Ponos Kanadigansa"

04.06.2021. 13:04

U indijskoj državi ljuti na Gugl jer im je jezik "najgori"

Indijska država Karnata planira da pošalje zvanično pismo Guglu, nakon što je objavio da je govorni jezik te države "najgori u indiji".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve