Biznis
31.03.2021. 13:12
Tanjug

Gugl maps počinje da usmerava vozila na ekološke rute

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Guglova aplikacija Maps počeće, u okviru borbe protiv klimatskih promena, da usmerava vozače duž ruta za koje se procenjuje da stvaraju najniže emisije ugenika na osnovu saobraćaja, kosina i drugih faktora, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će ta funkcija biti pokrenuta tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u drugim zemljama, u okviru opredeljenja kompanije da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

"Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti da pronađemo ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima", rekao je direktor proizvodnje Rasel Diker, prenosi Rojters.

Gugl navodi da relativne procene emisija donosi ispitivanjem različitih tipova vozila i puteva, oslanjajući se na podatke američke Nacionalne laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE).

Shutterstock Shutterstock

Podaci o putu dolaze iz automobila sa Street Viewom, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Džef Gonder, rekao je da je sa laboratorijom, koja je razvila alat poznat kao FastE za procenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog meseca kako bi od Gugla dobio sredstva i proučio tačnost svojih procena.

Gugl maps će od juna početi da upućuje vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama, u kojima su neka vozila zabranjena u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

U narednim mesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i drugim vidovima prevoza na jednom mestu, umesto da samo biraju između različitih puteva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve