Biznis
20.10.2021. 11:10
Tanjug

Vol Stritu

I to se desilo: Fjučersi bitkoina na berzi u Njujorku

Berza
Izvor: Shutterstock

Na Vol Stritu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitkoin fjučerse, čime su investitori u kriptovalute konačno dobili ono što su tražili, izveštava CNN.

Fond ProŠears Bitkoin Stratedži ETF (ProShares Bitcoin Strategy) počeo je u utorak trgovanje po ceni od 40 dolara po akciji, pod oznakom "BITO", i završio dan s rastom od 5,0 posto.

Ovo je prvi fond od nekoliko očekivanih ETF-ova koji se spremaju da debituju s bitkoin fjučersima na berzi u Njujorku. VanEk, Invesko, Valkiri i Galaksi Didžital su među nekoliko investicionih kompanija koje su podnele prijave Komisiji za hartije od vrednosti za pokretanje trgovanja bitkoin ETF-ovima, navodi CNN.

Bitkoin je ovog meseca zabeležio snažan rast u iščekivanju berzanskog debija fonda i zahvaljujući činjenici da ga kupuju veliki institucionalni investitori. Vrednost ove kriptovalute se oporavila uprkos stalnim kritikama generalnog direktora investicione banke "JPMorgan Čejs" DŽejmija Dajmona, koji je nedavno rekao da je bitkoin "bezvredan".

Cena bitkoina je premašila u utorak popodne 64.000 dolara, ojačcavši sa nivoa zabeleženog krajem septembra od nešto ispod 44.000 dolara, što je rast od preko 40 posto.

Bitkoin je sada udaljen za samo 1,0 procenat od svog istorijskog maksimuma od nešto manje od 65.000 dolara, dostignutog ranije ove godine.

"Odobrenje trgovanja ETF-ovima je prelomni trenutak za ovu industriju. Ovaj trenutak se dugo čekao, imajući u vidu da su brojni preduzetnici i firme još od 2013. tražili odobrenje od regulatora", izjavio je predsednik Bitkoin fondacije Brok Pirs za CNN.

Prema njegovim rečima, "danas počinje era u kojoj mali investitori mogu direktno da ulažu u bitkoin putem ETF-a koji služi kao dodatna validacija za bitkoin i druge kriptovalute širom SAD i na globalnoj osnovi".

Stručnjaci kažu da će ETF približiti bitkoin širokim masama ljudi i omogućiti prosečnom investitoru da učestvuje u trgovanju, a da pri tome ne mora sam da ga rudari.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

El Salvador: Bitkoin zvanično sredstvo plaćanja
Bitkoin

I to se desilo

07.09.2021. 15:00

El Salvador: Bitkoin zvanično sredstvo plaćanja

El Salvador je kupio bitkoine u vrednosti oko 20,9 miliona dolara u ponedeljak, uoči zvaničnog stupnja na snagu zakona prema kojem je ova zemlja postala prva u svetu u kojoj je najpopularnija globalna kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve