Biznis
01.01.2022. 17:30
Tanjug

Nestašica čipova

I tokom 2022. ćemo dugo čekati nove automobile, tehniku...

mikročip, čip
Izvor: Shutterstock

Ako dugo čekate na novi automobil ili plejstejšn, treba da znate da je to posledica velike globalne nestašice računarskih čipova u godini za nama, a slična situacija se očekuje i u 2022.

Nedostatak čipova koji je otežavao globalnu tehnološku industriju 2021. mogao bi da se nastavi 2022, pa čak i 2023. godine, pošto je pandemija kovid-19 poremetila proizvodnju kompjuterskih čipova i izazvala probleme sa isporukom, prenosi BBC.

U takvim okolnostima, neke elektronske kompanije su zatvorile proizvodne linije koje su poslovale na granicama profitabilnosti, a u isto vreme potražnja za čipovima je porasla jer su potrošači, koji su zbog epidemioloških mera najveći deo vremena provodili kod kuće, kupovali elektronske uređaje.

Ova kombinacija je stvorila ozbiljan nedostatak i analitičari poručuju da nema trenutnog rešenja.

"Ravnoteža potražnje i ponude se verovatno neće vratiti uskoro, moguće je da će to biti 2022. godine", smatra Vejn Lam, analitičar u kompaniji "Insajt" iz Londona koja se bavi analizama tržišta.

Kompanije ulažu velika sredstva da bi zadovoljile potražnju, ali je potrebno vreme da se pokrenu nove proizvodne linije. U takvim okolnostima čak i kada proizvođači čipova sustignu potražnju, proizvođačima automobila i elektronike će biti potrebno još dva ili tri meseca da povećaju svoju proizvodnju.

Iz britanskog Udruženja proizvođača i prodavaca motornih vozila (SMMT) poručuju da nedostatak čipova čini proizvodnju "nepredvidivom".

"Nema brzih rešenja, a nove nestašice se očekuju već u narednoj godini", kaže izvršni direktor SMMT Majk Havs, navodi BBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve