Biznis
29.12.2021. 10:14
Tanjug

Sprema se da plati porez

Ilon Mask nastavio prodaju akcija "Tesle"

Ilon Mask
Izvor: EPA / WU HONG

Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je još 934.090 akcija, ili oko 1,02 milijarde dolara vlasničkog udela u kompaniji za proizvodnju elektricnih automobila i njegovoj firmi koja se bavi solarnom energijom, prema finansijskim podacima objavljenim na Vol Stritu.

Mask je istovremeno iskoristio opcije za kupovinu skoro 1,6 miliona "Teslinih" akcija po fiksnoj ceni od 6,24 dolara po akciji, koje su mu dodeljene kao naknada u okviru kompenzacionog paketa 2012. godine, budući da ne prima platu i bonuse u gotovini, prenosi CNBC.

Korišćenjem opcija, čiji rok važenja ističe sledeće godine, Mask je u ovom kvartalu povećao svoj udeo u "Tesli" sa oko 170,5 miliona akcija na preko 177 miliona deonica, objavio je Vol Strit Žurnal.

Šef "Tesle" je 8. novembra počeo uveliko da prodaje akcije, delom da bi izmirio poreski račin koji mu sleduje po osnovu opcija.

Mask je početkom novembra anketirao milione svojih pratilaca na Twitteru, pitajući ih da li da proda 10 posto vlasničkog udela u "Tesli". Oni su glasali za. Prema nekim procenama, Mask ima još više od milion akcija za prodaju od planiranih oko 17 miliona deonica, kako bi dostigao ciljano otuđenje 10-procentnog vlasničkog udela.

Ali, veliki deo prodaje koji je usledio nakon zabavne Tviter ankete, bio je deo plana koji je Mask doneo još u septembru ove godine, znajućio da mu predstoji izmirivaje poprilične poreske obaveze, napominje CNBC.

On je nedavno objavio na Tviteru da će platiti najveći porez u istoriji SAD-a, u iznosu od preko 11 milijardi dolara.

Ove godine, akcije "Tesle" su porasle za više od 54 odsto, što je Maska učinilo najbogatijim čovekom sveta. Prema procenama Forbsa, njegovo neto bogatstvo sada prelamašuje 275 milijardi dolara, po osnovu vlasničkog udela u "Tesli" i njegovoj kosmičkoj kompaniji SpejsEks.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mask nastavio prodaju akcija "Tesle"
Ilon Mask

Zna šta radi

14.12.2021. 09:50

Mask nastavio prodaju akcija "Tesle"

Glavni izvršni direktor "Tesle", Ilon Mask, prodao je akcije koje poseduje u kompaniji za gotovo 13 milijardi dolara od početka novembra, kada je na Tviteru anketirao svoje pratioce da li da smanji svoj udeo za 10 odsto u tom proizvođaču električnih automobila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve