Biznis
20.02.2024. 18:50
R.E.

Neuralink

Maskovo čipovanje uspelo! Čovek pomoću misli KONTROLIŠE kompjuter

veštačka inteligencija
Izvor: Shutterstock

Prvi pacijent kojem je ugrađen implantantni moždani čip tehnološke kompanije Neuralink potpuno se oporavio i u stanju je da kontroliše kompjuterskog miša koristeći samo svoje misli, izjavio je osnivač te kompanije Ilon Mask.

''Postignut je napredak, izgleda da se pacijent u potpunosti oporavio, i možemo da uočimo efekte koje čip ima na mozak. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo koristeći svoj mozak'', rekao je Mask, prenosi Rojters.

On je dodao da će Neuralink pokušati da testira da li pacijent može da pomoću misli izazove klikove na mišu. Kompanija Neuarlink je prošlog meseca uspešno ugradila čip svom prvom ljudskom pacijentu, nakon što je u septembru dobila odobrenje za vršenje eksperimenata na ljudima.

Koristeći hirurškog robota, tim Neuralink ugradila je čip povezan za interfejsom mozak-računar u deo mozga koji kontroliše pokrete i kretanje, s namerom da pacijent za početak ovlada upotrebom miša i tastature koristeći samo svoje misli.

Rojters navodi da Mask ima velike planove vezane za Neuralink, pošto želi da proizvodima te kompanije olakša lečenje gojaznosti, autizma, depresije i shizofrenije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Veštačka inteligencija će postati društveno i političko pitanje"
veštačka inteligencija

Sem Altman

20.01.2024. 07:00

"Veštačka inteligencija će postati društveno i političko pitanje"

Šef američke kompanije za razvoj veštačke inteligencije OpenAI rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, za “Blumberg”, da veštačka inteligencija više neće biti samo tehnološko pitanje, već će postati društveno i političko.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve