Biznis
07.06.2022. 15:05
R. E.

Trgovina naftom

Indija je najveći dobitnik sankcija Rusiji

Indija nafta
Izvor: Shutterstock

Iznenađujući preokret događaja bio je plan Evropske unije da zabrani uvoz ruske nafte kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu koji menja ulogu Indije u svetskoj trgovini naftom.

"Pošto EU odustaje od ruskih proizvoda, sve je veća sumnja da Indija postaje de fakto centar za nabavku za Evropu“, rekao je Majkl Tran, globalni energetski strateg za "RBC Capital Markets“.

Sve ovo je deo seizmičkih pomaka koji se dešavaju na fizičkom tržištu nafte i naftnih derivata nakon ruske invazije krajem februara, a koje su usledile nakon rundi sankcija uvedenih protiv Moskve.

Lideri EU dogovorili su se u ponedeljak da uvedu embargo na uvoz većine ruske nafte do kraja godine, kao deo novih sankcija dogovorenih na samitu. Iako sporazum označava teško stečenu političku pobedu Zapada, permutacije u globalnim trgovinskim tokovima rezultiraće ekonomskom inflacijom za sve uključene zemlje dok se rat odugovlači, rekao je Tran.

To će kupovinu barela učiniti skupljom i zadržati pritisak na cene nafte, rekao je analitičar. Američki naftni reper završio je dan padom u utorak nakon što se prethodno trgovalo blizu tromesečnog maksimuma, nešto ispod 120 dolara, ali je maj završio snažnim rastom. Brent nafta, globalno merilo, završila je trgovanje s porastom i takođe je porasla za mesec dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Indija planira uvođenje svoje kriptovalute
Digitalni rupi

Digitalni rupi

28.03.2022. 14:15

Indija planira uvođenje svoje kriptovalute

Indija planira da lansira digitalnu verziju svoje valute rupija i na taj način stane u red zemalja koje su se odlučile na ovaj korak.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve