Biznis
10.10.2023. 15:03
Beta

Ana Brnabić

Kolika će biti inflacija do kraja godine

inflacija
Izvor: Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je kako veruje da će ove godine biti ostvaren projektovani privredni rast od 2,5 odsto, dok bi inflacija na kraju godine mogla da bude osam odsto.

"Jesmo pojektovali još veći rast za narednu godinu, ali pesimista sam po pitanju onoga šta nas čeka u 2024. jer situacija u svetu postaje sve teže i kompleksnija. Kada pogledate BDP evropskih zemalja videćete da je da je u drugom kvartalu ove godine 10 evropskih ekonomija doživelo pad, od toga pet evropskih ekonomija ima pad i u prvom i u drugom kvartalu i to je velika otežavajuća okolnost za nas", kazala je ona novinarima nakon početka izgradnja regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' kod Uba.

Dodala je i da je zadoviljna što inflacija pada brže od očekivanog.

"Nastavićemo da radimo, zajedno sa Narodnom bankom Srbije, na merama koje će dodatno da snize inflaciju. Očekujemo da inflacija dođe na osam procenata do kraja ove godine", rekla je Brnabić.

Kako je navela, na svakom sastanku Saveta za BDP, poručuje da Srbija mora da se osloni na one privredne oblasti na koje direktno može da utiče.

"To je pre svega građevinarstvo", istakla je Brnabić i podsetila na istorijski budžet za kapitalnu infrastrukturu, navodeći da radovi moraju da se nastave.

Dodala je da je i turizam privredna grana gde Srbija može direktno da utiče na uspeh u toj oblasti, pre svega boljom promocijom i boljom kampanjom za dolazak stranih turista, kao i na veće posete domaćih turista.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve