Biznis
29.05.2021. 08:00
Tanjug

Najavljena važna saradnja

Inovativni lekovi zahvaljujući srpskim i kineskim naučnicima

lekovi-pilule-tablete.jpg

Zajednička kinesko-srpska laboratorija "Jedan pojas-jedan put" za prirodne proizvode i otkriće novih lekova, okupiće mlade naučnike koji će proučavati dejstva lekovitog bilja, gljiva i drugih mikroorganizama, ali i pronalazati inovativne lekove, ne za samo za kovid, već i one koji imaju antikancerogeno dejstvo.

Laboratorija šangajskog instituta Materia Medica i Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda, jedna je od 50, a prva u Srbiji i jedina u regionu, formirana na inicijativu kineskog predsednika Si Ðinpinga, kažu za Tanjug u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da će laboratorija doneti samo dobro srpskoj nauci, jer omogućava transfer tehnologija i razmenu naučnika.

"Naši naučnici će ići u laboratoriju u Šangaju, jedinstvenu u svetu koja u svojoj biblioteci ima više od milion aktivnih bioloških jedinjena i radi u saradnji sa kineskom akademijom nauka", navodi Dukić Mijatović za Tanjug.

Očekuje se, kako ističe, da će kineske kolege omogućiti kolegama iz Srbije pristup toj biblioteci, te da će uskoro takva jedinjenja moći da se, kaže, preslikaju kod nas.

"Očekujemo da će saradnja biti intenzivna bez obzira na prostornu udaljenost", naglasila je.

Dukić Mijatović kaže da je u tom projektu Srbija potpora u regionu, kao i da će biti formirano ukupno 50 laboratorija u saradnji sa još 13 država.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve