Biznis
20.03.2020. 17:05
CNN

INTERNET PREOPTEREĆEN: Netflix i Youtube usporavaju protok u Evropi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Netflix i YouTube će smanjiti brzinu protoka u Evropi u narednih najmanje mesec dana kako bi sprečili da se internet uruši pod naponom neviđenog korišćenja zbog pandemije koronavirusa.

Obe kompanije su saopštile da će mere uticati na sve video strimove tokom 30 dana.

"Procenjujemo da će to smanjiti Netflix saobraćaj na evropskim mrežama za oko 25 odsto, a istovremeno će obezbediti i kvalitetnu uslugu za naše članove," izjavio je portparol kompanije Netflix.

Portparol Google-a, koji je vlasnik YouTube-a, rekao je: "Nastavićemo da sarađujemo sa vladama država članica i mrežnim operaterima kako bismo smanjili stres na sistemu, istovremeno pružajući dobro korisničko iskustvo."

Najava je usledila nakon apela zvaničnika EU na striming servise i pojedinačne korisnike. Evropski komesar Teri Breton, koji je odgovoran za unutrašnje tržište EU koji obuhvata više od 450 miliona ljudi, u sredu i ponovo u četvrtak razgovarao je s izvršnim direktorom Netflix-a Ridom Hejstingsom o naprezanju mreže. U izjavi u četvrtak Breton je rekao da s obzirom na neviđenu situaciju, streaming platforme, telekom operateri i korisnici "svi imaju zajedničku odgovornost da preduzmu korake kako bi osigurali nesmetano funkcionisanje Interneta tokom borbe protiv širenja virusa".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
11°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve