Biznis
30.09.2016. 12:03
ekspres

INTERVJU, IVAN POLS: Ako žele uspeh, brendovi ne smeju samo da kupuju ideje!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki prodavci sportske opreme REI zatvorili su 143 prodavnice na crni petak i platili njegovim prodavcima da idu na kampovanje umesto da budu na radnom mestu za najveći godišnji šoping vikend. Radeći suprotno od svih ostalih postali su jedni od najpoznatijih brendova ove godine

Povodom predstojećeg Festivala integrisanih komunikacija "Kaktus 2016" koji se održava u Beogradu 27. i 28.oktobra razgovarali smo sa Sa Ivanom Polsom, kreativnim direktor "Adam&Eve DDB London (UK) o kampanjama, oglašavanju, novim tendencijama u advertajzingu...

Vi ste multidisciplinaran kreativac. Radili ste kao grafički dizajner, kreativni direktor, ali i kao IT stručnjak. Možete li nam reći kako ste uspeli sve to da postignete? Gde nalazite motivaciju i inspiraciju?

- Oduvek sam bio sanjar, a uz to jako volim da crtam. Kao dete sam uz pomoć olovke i Lego kocki oživljavao svoju maštu, ali kako sam odrastao ideje su postale ambicioznije, te sam morao da naučim različite veštine kako bih napredovao. Tako sam postao zainteresovan za kompjutere, dizajn i upotrebu podataka. Bilo da je u pitanju kreiranje stripova ili svemirskih brodova, nikada nisam imao strah od isprobavanja novih tehika, i to mi je pomoglo da razvijem multidiscliplinaran stil kreativnosti. Oduvek sam bio motivisan da pravim lepe i uzbudljive stvari, a kako su projekti postajali zahtevniji učio sam nove neobične veštine kako bih oživeo te ideje. Sada koristim to znanje da vodim vrhunske stručnjake u ovoj profesiji i pomognem im da kreiraju velike stvari. Nadam se da ću vremenom naučiti još mnogo toga, uz to znam da ću uvek moži da rešim neki IT problem.

Navedite nam dve kampanje koje su tokom ove godine, po Vašem mišljenju, osvojile svet  i zašto?

-Dve kampanje koje su ove godine po mom mišljenju bile fantastične su kampanja Burger King-a “MacWhopper” i REI “#OptOutside”. Obe su nastale od jednostavne ideje, ali su ipak otišle izvan granica advertajzinga. Bilo je mnogo razloga da se ove dve kampanje ne realizuju, i upravo ih to čini posebnim. “MacWhopper” kombinuje Burger Kingov i burger njihovog zakletog neprijatelja McDonald’s-a za “Dan mira”. Možete da zamislite reakciju svih nosioca Burger King franšiza kaga su čuli ovu ideju! Ipak, normalni ljudi vole oba brenda i obožavaju ideju MacWhooper-a, pa je tako Burger King iz ove priče izašao kao veliki pobednik. S druge strane REI koji prodaje sportsku premu u SAD-u zatvorio je 143 prodavnica na crni petak za “#OptOutside”. REI je platio njegovim prodavcima da idu na kampovanje umesto da budu na radnom mestu za najveći godišnji šoping vikend. Radeći suprotno od svih ostalih postali su jedni od najpoznatijih brendova ove godine. Ova dva primera predstavljaju briljantan uvid u brend koji ide mnogo dalje od advertajzinga, a zato se i priča o tome.

Koji su trendovi u ovom trenutku najdominantniji na UK tržištu kada je u pitanju advertajzing. Kako biste ocenili UK kreativnu scenu?

-UK ima nekoliko neobičnih trendova: vole da ubacuju životinje u reklame, a drugo svaki klijent želi Božićnu kampanju. To znači da na TV-u ima mnogo pingvina, kao i emotivnih poruka koje svima zvuče poznato. Mislim da je kreativna scena ostala veoma jaka zahvaljujući agencijama kao što su Grey i Adam&Eve DDB koji postavljaju tempo. Mislim da je generalno globalni konzervativni trend isključio bilo koje radikalne ideje, ali verujem da tehnološka industrija može da ubaci drugačija razmišljanja u UK kreativnu industriju.

Šta je, po Vašem mišljenju, najznačajnije za veliki poslovni uspeh? Da li je dovoljna samo dobra ideja?

-Merilo poslovnog uspeha u komunikacijama je slava: mogućnost kreiranja priče koja je veća od budžeta sa kojim raspolažete. Tako John Lewis, Under Armour, Burger King i Harvey Nichols uspevaju da dobiju fantastičan povraćaj za uložen novac (ROI). Ali slava zahteva dve stvari: dobru ideju, i klijenta koji je spreman i posvećen da bude primećen. To znači da klijenti ne treba samo da kupuju ideje, treba da budu aktivno uključeni da ih učine velikim.

Na festivalu KAKTUS 2016 tema vašeg predavanjaja je “Fame. Ideas that set the world on fire”. Da li to zaista može da se postigne dobrim idejama? Šta publika festivala može da očekuje od vašeg predavanja?

-Iskreno verujem da kreativno ramišljanje i storytelling donosi veliku vrednost kulturi i biznisu. Ove godine sam proveo mnogo vremena istražujući i razmišljajući zašto su neki brendovi postali poznati, a drugi nisu. Na predavanju ću podeliću svoje zaključke i predstaviti neke primere kako se to širom sveta radi. Ali najvažnije, nadam se da ću inspirisati kreativce na festivalu KAKTUS 2016 da veruju da mogu da donesu svetski poznate ideje i da pomognu klijentima da razumeju njihovu moćnu i uzbudljivu ulogu u dobroj komunikaciji.

*Ivan Pols održaće predavanje na drugog po redu Festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2016, koji će biti održan 27. i 28. oktobra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Više informacija pronađite na sajtu www.kaktus.rsdocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
28.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve