INTERVJU, KECMANOVIĆ: Puzajuća likvidacija Republike Srpske

INTERVJU, KECMANOVIĆ: Puzajuća likvidacija Republike Srpske


Nenad Kecmanović, politikolog, politički analitičar, sociolog, doktor i profesor političkih nauka, publicista, član Senata, i specijalni savetnik predsednika Republike Srpske za Ekspres govori o pritiscima i namerma međunarodne zajednice o budućem statusu Republike Srpske 

EKSPRES:Velika prašina podigla se u BiH zbog obeležavanja Dana državnosti RS početkom godine – 9.januara. Šta su po Vama sledeći koraci koje možemo očekivati kada je upitanju pritisak na RS?

-Jedan od sljedećih koraka biće promjena imena RS. Prethodni koraci su bili promjena grba, himne, zastave, onda je uslijedila izmjena imena gradova u kojima se pominjalo srpsko kao npr. Srpsko Sarajevo, Srbinje itd. Sada je evo na red došao i datum Dana RS. Ako je Srpsko Sarajevo postalo Istočno Sarajevo da ne bi vrijeđalo nacionalnu ravnopravnost nesrba koji tu žive, po istoj logici će i Srpska Republika postati Istočna republika. Radi se očigledno o sistematskom brisanju svih identitetskih obilježja srpskog naroda u BiH, jerpredstavljaju prepereku integraciji unitarizaciji, centralizaciji, stvaranju jedinstvene države.

EKSPRES: Šta je rešenje za RS, kako da izađe iz ovog problema, da li rešenje raspisivanje novog refernduma? Da li može da očekuje podršku Beograda u ovoj priči?

-Sve što sam naveo djelo je trojice inostranih članova Ustavnog suda BiH koji zajedno sa bošnjačkim sudijama sistematski nadglasavaju srpske i hrvatske. Ustavni sud BiH je praktično zamjenio diktaturu v.p. (visoki predstavnik) sa bonskim ovlašćenjima i mnogo je efikasniji u kršenju Dejtona. Dok je v.p. nametnute odluke ipak morao da, pritiscima i ucjenama, bar naknadno verifikuje u Skupštini RS, Ustavni sud kao nezavisna grana vlasti djeluje bezprizivno. Zato je neophodan referendum o tome da inostrane sudije treba da odu. Njihov dejtonski rok trajanja istekao je još prije deset godina.     Neku vrstu rezerve Vučić je izrazio povodom onog prvog ranije najavljenog referenduma o vraćanju pravosuđa i nadležnost RS. Istim povodom se i opozicija uzdržala prilikom glasanja u Skupštini i odluka je donesena većinom glasova. Zato je Dodik taj referendum odgodio i dao prednost referendumu o Ustavnom sudu BiH za koji postoji ne samo konsenzus vlasti i opozcije u Srpskoj, nego i podrška Beograda. Bezmalo čitava vlada Srbije na čelu sa premijerom učestvovali su u proslavi Dana Republike osporenog 9. januara. Izlaz za Srpsku je rehabilitacija izvornog Dejtonskog sporazuma putem serije  referenduma kojim će vratiti ono što joj je nasilno oduzeto.

Nenad Kecmanovic (za brisanje)

EKSPRES:  Da li priča o RS ustvari postaje uvod u promenu Dejtonskog sporazuma?

– O tome ne treba da nagađamo. Ukidanje 9. januara je početak novog ciklusa promjena. Tokom deset posljednjih godina, aktuelna politička garnitura na vlasti u Srpskoj je bila zaustavila proces otimanja entitetskih nadležnosti, nametanja zakona, smjena političara. Sada, međutim, spoljni faktor koristi podijeljenost u vlasti RS za pokretanja novog ciklusa revizije Dejtona. V. Incko je to jasno i glasno najavio onomad na predavanju u Londonskoj školi za ekonomiju i politiku. Doslovno je rekao da se “međunarodna zajednica u BiH mora vratiti na metode iz prve decenije primjene Dejtona”. Da podsjetim to su bili mandati V. Petriča i Pedija Ešdauna kada je izvršena radikalna redukcija autornomije RS.  To se više ne može nazivati “promjena Dejtonskog sporazuma” jer je već do sada itekako promijenjen i taj kvantitet promjena prelazi u kvalitet – puzajuću likvidaciju Republike Srpske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar