INTERVJU, LJEVNAJIĆ: Skijališta Srbije preuzimaju Jahorinu !?

INTERVJU, LJEVNAJIĆ: Skijališta Srbije preuzimaju Jahorinu !?


Dejan Ljevnajić, direktor Skijališta Srbije za Ekspres govori o poslovnim rezultatima i planovima tog javnog preduzeća, razvoju planinskog turizma u Srbiji, kao i o regionalnoj saradnji

EKSPRES: Kraj je skijaške sezone u Srbiji. Kakvi su poslovni rezultati Javnog preduzeća skijališta Srbije u 2015. godini ?

-Ove sezone smo imali zaista odličan razultat u ski centrima i za sada imamo više od 3,5 miliona vožnji i više od 150.000 skijaša je posetilo ski centar Kopaonik”. Veoma sam ponosan na te rezultate.Prihodi Skijališta Srbije su još bolji u odnosu na prethodnu sezonu koja je, takođe, bila najbolja u istoriji tog preduzeća. Za 16 odsto smo bolji i za 93 miliona dinara imamo veće prihode, a to znači da ćemo i više novca uplatiti u budžet Republike Srbije”. Kopaonik je zaista postao regionalni lider, jer se svake godine taj ski centar beleži rekorde i sve veći broj stranaca dolazi na tu planinu.
Staze su u martu bile odlično pripremljene, padao je sneg na Kopaoniku i imali smo 20 instalacija koje su radile i 25 staza spremnih za skijaše. Mogu da kažem da je mart bio najbolji za skijanje. Sve u svemu , poslovna 2015. godina je za preduzeće bila izuzetno uspešna. Skijališta Srbije su, u pogledu posećenosti ski centara tokom čitave 2015.godine obarala dosadašnje rekorde. Očekivano je da će preduzeće ostvariti dobit veću od planirane programom poslovanja i, u skladu sa zakonom, uplatiti je osnivaču, Republici Srbiji.

EKSPRES: Potencijalno preuzimanje Olimpijskog centra Jahorina od strane “Skijališta Srbije”, bilo je tema nedavno održanog sastanka krajem marta u Beogradu ?

-Menadžementu “Skijalista Srbije” predstavljen je predlog i model eventualne saradnje. Jahorina bi od Skijališta Srbije dobila veliko iskustvo u rukovođenju i upravljanju ski-centrima, a ovakav zajednički regionalni proizvod pojačao u značajnoj meri priliv turista. Upoznati smo sa situacijom u Olimpijskom centru Jahorina, trenutnim stanjem i rezultatima. Svakako dalji pregovori i realizacija bilo kakvog dogovora zavisi isključivo od dogovora dve Vlade – Srbije i Republike Srpske. Skijališta Srbije su potpuno spremna da pomognu razvoju i unapređenu ovog ski centra, s obzirom na veliko iskustvo i znanje koje imamo, a što smo dosadašnjim radom i rezultatima pokazali. Zajednička regionalna ponuda kao i dalje regionalno povezivanje Srbije i Republike Srpske od je strateškog značaja. Jahorina ima odličnu saradnju sa Skijalištima Srbije, a kruna tog odnosa je memorandum kojim ski karte za Jahorinu važe u Srbiji i obrnuto.

kopaonik, wikipedia

EKSPRES:   Javno preduzeće Skijališta Srbije je primer da javni sektor može uspešno da posluje, bez subvencija  ?

– Skijališta Srbije ne dobijaju nikakve subvencije za tekuće poslovanje preduzeća. Takođe, preduzeće nije kreditno zaduženo, ni kod finansijskih institucija, niti kod dobavljača. Bespovratne subvencije koje su odobravane u ranijim godinama su korišćene isključivo za ulaganje u infrastrukturu i opremu (nove žičare, sistemi za veštačko osnežavanje, izrada planske dokumentacije, ulaganje u energetsku infraststrukturu itd.). U poslednje dve godine je odobravan samo određeni iznos novčanih sredstava namenjen funkcionisanju Ski centra Brezovica, koji je u potpunosti prebacivan tom zavisnom preduzeću i evidentiran kao novčani ulog matičnog u zavisnom preduzeću. U skladu sa tim, Skijališta Srbije uspšeno posluju i poslovnu godinu završavaju pozitivno. Pozitivnom poslovnom rezultatu je doprinelo, prvenstveno, racionalno poslovanje i smanjenje svih kategorija troškova. U periodu od  2011. godine do danas, racionalizacijom poslovanja i smanjenjem troškova ostvarene su ukupne uštede u iznosu od oko 104 miliona dinara.  Preduzeće je u julu 2012. godine, samoinicijativno umanjilo zarade u proseku za oko 18 odsto. Poslovni prihodi preduzeća, u poslednje tri godine, povećavaju se za oko 25 procenata. Februar 2015. godine je, sa prometom od 275 miliona dinara, najbolji mesec ikada u istoriji preduzeća. U poslednjoj zimskoj sezoni ostvareno je:
-prodato je ukupno 234.304 hiljade karata odnosno 466.299 ski dana
-ostvaren je ukupan promet u iznosu od 798.096.239 dinara
u sva tri centra ostvareno je 6.002.047 vožnji na instalacijama
I protekla zimska sezona je počela na isti način. U decembru je ostvaren neto prihod koji je 68 odsto iznad neto prihoda u istom periodu prošle godine.

EKSPRES: Kakvi su planovi za tekuću godinu – regionalna saradnja ?

– Što se tiče finansijskih planova, imperativ je pozitivno poslovanje, ukoliko je moguće veće od prethodne godine. Što se projekata tiče, imamo dosta toga u planu i u toku je izrada projekata za određena investiranja u ski centre. Skijališta Srbije su definitivno lider u regionu po pitanju uređenja staza i modernizacije ski centara. O tome govori i broj skijaša koji u toku zimske sezone poseti naše ski centre. Svakako sarađujemo sa ski centrima u regionu. Primer dobre prakse i već pomenuti ugovor sa Olimpijskim centrom Jahorina i sa Komorom planinskih centara iz Slovenije, kojim se omogućava vlasnicima sezonskih ski karata besplatno skijanje na Jahorini, odnosno u 8 slovenačkih ski centara. Takođe, Skijališta Srbije prenose svoja znanja i iskustva i drugim ski centrima u okruženju, koja su tek u razvoju, kao što je to slučaj sa ski centrom Kolašin, kao i saveti za razvoj novog ski centra na Orjenu u Crnoj Gori.

 

EKSPRES: Kakva je iskorišćenost turističkih potencijala Srbije, zimskih pa i letnjih, i gde je prostor za razvoja ?

KOPAONIK PANORAMA–  Srbija ima zaista ogromni potencijal za razvoj planinskog turizma. Kada govorimo o planinama, tu ne mislimo samo na zimu, iako nam je skijaška sezona prioritet. Poslednjih godina u našim centrima ubrzano razvijamo letnji turizam i iz godine u godinu imamo sve više turista koji se odlučuju da leto provedu na planini. Na Kopaoniku smo izgradili čitav niz zabavnih i adrenalinskih sadržaja, kako za aktivan, tako i za miran porodičan odmor. Pored planinskih šetnji i uživanju u panorami sa žičare, posetioci planine imaju prliliku da voze mountain bike po odlično uređenim stazama, ali i da osete dodatnu dozu adrenaline na bobu na šinama ili na zip lajnu. Slični sadržaji su omogućeni i na Torniku na Zlatiboru, a od leta ćemo proširiti ponudu sa adrenalin parkom i zip lajnom.
Pored planinskih centara u kojima je u prethodnom periodu već izvršeno ulaganje u infrastrukturu, Preduzeće je počelo da se bavi razvojem Golije kao novog ski centra sa velikim potencijalom. Prema Prostornom planu Republike Srbije, Golija ima status visokoplaninskog područja od nacionalnog značaja što znači da je, zajedno sa Kopaonikom i Starom planinom, prepoznata kao područje koje ima potencijal za razvoj turizma tokom cele godine, a ne samo u zimskom periodu.
Razvoj područja Golija predvidja plansko infrastrukturno opremanje koje podrazumeva izgradnju ski staza i žičara, puteva, vodovoda, kanalizacije i elektromreže, kao i povezivanje sela u cilju razvoja poljoprivrede, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem da se planskim, programskim i strateškim rešenjima obezbede uslovi za razvoj, nove investicije, nova radna mesta i sprečavanje migracija stanovništva iz ovih krajeva.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar