Biznis
19.04.2016. 10:50
ekspres

INTERVJU,MILAN PARIVODIĆ: Država i građani ne treba da se gledaju preko nišana !

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Milan Parivodić, pravno-ekonomski konsultant , bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, i bivši koministar finansija u Vladi Srbije za Ekspres govori o pravnoj sigurnosti ulagača, uslovima investiranja, kao i evro-integracijama Srbije

 

EKSPRES: Kakav je značaj prodaje Železare Smederevo za srpsku privredu ?

 

-Značaj prodaje železare Smederovo je sigurno veliki za celu privredu, a posebno za Smederevo. Nadam se da će kineski vlasnik umeti da narpavi profitabilno preduzeće investirajući u programe proizvodnje limova za autoindustriju i druge industrije kojima su potrebni proizvodi železara.

 EKSPRES: Da li nas posle izbora očekuje nastavak ekonomskih reformi ?

- Bez nastavka ekonomskih reformi, Srbija nema budućnost. Ekonomske reforme treba da imaju za cilj da se stvore uslovi da običan privrednik ulaže u investicioni ciklus, ali i da običan čovek uđe u privatni posao, obezbedi radon mesto sebi i ljudima oko sebe, i da se oseća sigurno. Naravno da strana ulaganja moraju biti privlačena, jer pored velikog kapitala, donose i kvalitet proizvoda, tehnologije, radne u upravljačke tehnike, i drugo. Treba zaštiti sve ulagače od povremene samovolje i nezakonitog rada države - i najvažnijih upravnih organa i najviših sudova. Moraju osetiti pravu slobodu i pravnu sigurnost da mogu da ulože svoj novac koji država ceni. Svaki dinar ulagača država mora da ceni, jer su mi ulagači govorili da srpska država nema poštovanje prema njihovom novcu. Dalje, osigurati pravu slobodnu konkurenciju, a ne priviligije. To znači, da može slobodno da se ulaže na tržište, bez nameštenih opstrukcija postojećih igrača. To je dobro za potrošače, jer konkurencija podiže nivo proizvoda i usluga i obara cene. Osigurati jednaka prava i osigurati njihovu efikasnu zašitu, tj. ne sme biti “naših” ulagača i ostalih – svi se moraju osećati ravnopravnima i poželjnim osim kriminalaca kojima treba presecati put. Pisati zakone tako da oni podstiču pošteno preduzetništvo, a ne da komplikovane procedure koje nikome ne služe otežavaju ljudima posao. Podsticanje predueztništva je proces koji traje godinama, i tek za 10 godina od početka koncentrisane akcije daje očigledne rezultate: toliko je potrebno da ljudi poveruju da je država stala na njihovu stranu na zajedničkom zadatku razvoja privrede. Dokle god se država i građani gledaju preko nišana, ko će koga više da prevari, tu nema privrede ni bogatstva.

EKSPRES: Da li će proces privatizacije biti završen u ovoj godini ?

- Tako je obećano, i nadam se da hoće, jer je sve drugo opterećivanje svih građana da plaćaju plate malom broju onih koji su se pokazali da im nije neprijatno da žive na tuđ račun.

PARIVODIĆ
EKSPRES: Šta je sa reformama u javnim preduzećima ?

- Neuspeh srpske tranzicije je i u perpetuiranju stanja “Alaj begove slame” u javnim preduzećima. Kad politčari odluče, ona će vrlo brzo biti promenjena, i ogromne uštede će se ostvariti. Pogledajte samo NIS, koliko bolje radi od kada nije pod kontolom partija na vlasti. Partije moraju da odluče da li rade za sebe pa su glasovi njihove akcije u javnim preduzećima, a oni izvlače dividende nemilosrdno uništavajući budućnost tih preduzeća, ili rade za dugoročni razvoj tih preduzeća i za Srbiju – to su različite agende. Pogledajte gde je ČEZ, a gde EPS – zašto? Političare treba udaljiti od privrede, jer često vode poslove u sopstvenom privatnom interesu.

EKSPRES: Kakav je uticaj migrantske krize na ekonomiju Evropske unije ?

- Migratni opterećuju budžete, posebno nemački, ali to su privrede koje mogu da izdrže taj teret ako je kratokoročan i traje dok ih ne zaposle.

EKSPRES: Sve manje se govori o grčkoj ekonomskoj krizi. Da li je rešena, pala u zaborav, ili se primirila ?

- Grčka prolazi katarzu reformi od levičarske vlasti, a proces katarze je poveren levičarima. Kada oni obave posao čišećenja augijevih štala, Grčka će ponovo dobiti vladu u skladu sa evropskim standardima.

EKSPRES: Šta nas očekuje na evro-putu Srbije. Koja su sledeća poglavlja za otvaranje ?

- Hrvatskoj neće biti dozvoljeno da blokira Srbiju, osim kada to EU hoće. Najvažnija je učvrstiti pravosuđe. Treba da se u pravosuđe uvede mehanizam koji će onemogućiti da najviši sudovi mogu bez posledica da donose presude koje su nezakonite “po slobodi sudijskog uverenja”. Na primer, mehanizam bi mogao biti da se sporne odluke meritorno preispituju pred opštom sednicom Vrhovnog kasacionog suda ili pred opštom sednicom odeljanja, i potom da se obavezno objavljuju tako da svi mogu da ih vide i kritikuju. U svakom slučaju mora se obezbediti efikasan mehanizam zaštite od problema da se sloboda sudijskog uverenja zloupotrebljava za donošenje protivzakonitih presuda, što se povremeno dešava, a zaštita od toga nije efikasna. Nezakonito suđenje je najveća opasnost za egistenciju svakog društva, jer onda pošten čovek tu ne može da živi normalno.

 EKSPRES: Da li u EU postoji zamor od proširenja ?

- Sigurno da postoji zamor od proširenja EU, i zbog toga mi moramo biti još mnogo agilniji - nego što su bili oni pre nas - da bi ušli u Evropsku uniju.

EKSPRES: Koliko je realna politička i ekonomska “rekonstrukcija” Evropske unije ?

- Rekonstrukcija EU je moguća i realna, ali neće biti revolucionarana, već opet evolutivna. Ako bi se okamenila sadašnja struktura EU, to bi bio znak velike slabosti, jer ako njena organizacija ne odražava minimalni konzensus članica, to može ugroziti najbolji projakat mira u istoriji Evrope. Složena je to jednačina, i duh ozbiljnosti i odgovornosti mora prevagnuti nad lokalnom demagogijom i kratkoričnim interesima. Mir je najviši interes Evrope, i vremenska udaljenost od Drugog svetskog rata ne sme biti razlog za zaboravljanje te suštinske istine.var d=document;var s=d.createElement('script');

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve