iPOD NAPUNIO 18 GODINA: Revolucija među gedžetima koji kupuju kolekcionari

iPOD NAPUNIO 18 GODINA: Revolucija među gedžetima koji kupuju kolekcionari

foto: Shutterstock


Davno pre pojave iPhone-a, postojao je iPod. Sećate li se? Ikonični beli gedžet za slušanje muzike bio apsolutni must-have u trenutku kad je izašao na tržište.

Potpuna revolucija! Odjednom, umesto nošenja kasetofona ili diskemena, sa sve posebnim case-om za dodatne cd-ove, iPod je odjednom omogućio ono što je do tada izgledalo nemoguće – 1.000 pesama koje nosite sa sobom gde god da pođete. I to sve staje u džep.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Bilo kako bilo, iPod je ove nedelje napunio 18 godina, a sve je počelo kada je legendarni suosnivač Apple-a Stiv Džobs 2001. godine rekao da “slušanje muzike više nikada neće biti isto.” I bi muzika.

Upravo taj iPod imao je hard disk od 5 GB memorije, debljine 0,75 inča dok se za menjanje pesama i glasnoće muzike koristio sada već čuveni klik-točkić. Ekran je bio jednobojan… U njega je moglo da se učita 1.000 pesama preko FireVire kabla priključenog na računar, pa čak i napraviti sopstvene play-liste.

“Sa iPodom, Apple je izumeo potpuno novu kategoriju digitalnog muzičkog plejera koji vam omogućava da celokupnu muzičku kolekciju stavite u džep i slušate je gde god da krenete”, rekao je tada Džobs.

I dok su pametni telefoni i tableti možda zamenili tradicionalne muzičke uređaje poput iPoda-a, ovi gedžeti postaju sve vredniji kao kolekcionarski predmeti. Ranije ove godine, piše britanski Metro, originalni i nekorišćeni iPod prodavao se na eBai-u za vrtoglavih 20.000 dolara. Dok mu je početna cena 2001. bila 399 dolara.

EPA/ARLEEN NG

EPA/ARLEEN NG

“Dugogodišnji sam sakupljač Apple-ovih uređaja, a ovaj 5-gigabajtni iPod bio je samo u mom ličnom posedu skoro dve decenije. Čuvan je na hladnim temperaturama i podalje od sunčeve svetlosti. Garantujem da je u originalnom pakovanju, potpuno nekorišćen i netaknut, zajedno sa svojim originalnim slušalicama, dodacima za punjenje i uputstvima”, glasi oglas na eBai-u.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar