“ISTINA JE VREDNA TOGA”: The New York Times-u glavna nagrada “Cannes Lions”

“ISTINA JE VREDNA TOGA”: The New York Times-u glavna nagrada “Cannes Lions”


The New York Times je za pet video snimaka u okviru kampanje “Istina je vredna toga”, koju je kreirala kompanija “Droga5”, dobio glavnu nagradu u kategoriji “filma” na internacionalnom festivalu “Cannes Lions”.

Filmove su režirali “Martin + Lindsai” i “Furlen”, a u njima se prepliću slika i zvuk tako da pažljivo prate istraživački put novinara NYT.

Ova kategorija, pored filma, uključuje i digitalne i industrijske elemente i “fokusira se na umeće, veštinu, talenat i smisao koji je potreban da bi se isporučili dobri projekti sa snagom da se oživi kreativna ideja.”

Žiri je istakao da uznemirujući filmovi The New York Times-a naglašavaju važnost istraživačkog, dobro istraženog izveštavanja koji često podrazumeva težak i dugotrajan proces dok priče oživljavaju.

U jednom videu je prikazano kako Hana Bič uspeva da izbegne vladine snage u Mjanmaru kako bi izveštavala o nasilju koje vlast sprovodi nad etničkom manjinom Rohindža.

Ostala četiri videa pokazuju intenzivno izveštavanje koje je dovelo do priča o deci migranata koji su od roditelja odvojeni na američkoj granici, špijunskom softveru koji vlada koristi za meksičke novinare, unutrašnjem funkcioniranju ISIS i poreskim šemama predsednika Donalda Trampa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar