Biznis
10.06.2019. 14:30
Marko R. Petrović

ISTORIJSKI SKOK: Evropsko tržište digitalnog marketinga vredi više od 55 milijardi evra!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tržište digitalnog marketinga u Evropi u 2018. godini vredelo je fantastičnih 55,1 milijardi evra. To je rast od čak 13,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a postignut je pre svega ulaganjima u segmente video, mobilnog i oglašvanja po društvenim mrežama.

To pokazuju rezultati "AdEx Benchmark 2018" studije koju je uradio IAB Evropa, na osnovu podatak prikupljenih u 28 evropskih država. Ova studija je, ujedno, i pravi vodič kroz evropski digitalni marketng, koja ulazi u 13 godinu postojanja.

Prošlogodišnji rast je ujedno i najveći rast od 2011. godine, koji je praktično udvostručio vrednot tržišta u odnosu na stanje iz 2012. godine. U svih 28 posmatranih država, rast digitalnog marketinga bio je dvocifren.

Istovrmeno sa rastom vrednosti digitalnog oglašavanja, primetan je i pad potrošnje za marketing u tradicionlanim medijima. Primera radi, u 2012. godini na tradicionane medije izdvajano je čak 79,2 milijarde evra, što je tri puta više u odnosu na ono što je iste godine išlo na "onlajn". Prošle godine, međutim, ta razlika je mnogo manja, s obzirom da je na druge medije potrošeno 66,4 milijarde evra, odnosno svega desteak milijardi dolara više u odnosu na digital.

Po zemljama, i ove godine najveći rast zabeležen je u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, a potom slede Rusija, Italija, Holandija, Španija, Švedska, Švajcarske i Norveška.

U Brtianiji je na digitalno oglašavanje u 2018. godini potrošeno 18,4 miliona evra više u odnosu na 2017. godinu. Srbija je tu, nažalost, na začelju sa svega 35 miliona evra više nego lane. Procentualno, međutim, to je za Srbiju rast od čak 20,9 odsto. Što je znatno više od evropskog proseka.

Gotovo trećina digtalnih oglasa plasira se u video formatu. Evropski prosek je, naime 32,8 odsto. Srbija je tu nešto ispod proseka, sa 20,9 odsto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve