Biznis
20.06.2023. 18:30
Beta

Ministarka Đedović

Koliko će koštati izgradnja naftovoda do Mađarske

naftovod
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubrvka Đedović je na Paliću, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska - Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Srbija će gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj, koja će koštati 157 miliona evra, obezbediti sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta, izjavila je ministarka rudarstva i energetike.

"Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i za veću sigurnost potrebno je da, kao i u gasnom sektoru, imamo diversifikaciju izvora i ruta snabdevanja. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom", rekla je Đedović.

Ona je naglasila da su Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike.

"Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a Srbija deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj. Izgradnjom novog naftovoda dodatno ćemo proširiti naše strateške odnose u oblasti energetike, a Srbija će podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo", navela je Đedović.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija - Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.

Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata-Alđe-Roske-Novi Sad, ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija između kompanija Transnafta i MOL grupa, kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.

Direktor Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor mađarske kompanije MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Frico potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve