Biznis
10.10.2019. 13:48
R. E. / South China Morning Post

IZGUBIO BITKU ZA TRŽIŠTE: Samsung zatvara poslednju fabriku u Kini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre samo nekoliko godina, svaki peti telefon prodat u Kini bio je Samsungov. Otada do danas, vremena su se za najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona itekako promenila, pa je ove nedelje objavio da gasi svoju poslednju fabriku u ovoj zemlji.

Na svom vrhuncu bila je to najveća Samsungova fabrika u Kini i proizvodila petinu svih pametnih telefona koji su se prodavali u zemlji, objavio je South China Morning Post.

Ipak, udeo južnokorejskog giganta na ogromnom kineskom tržištu urušio se, a troškovi rada su porasli.

Fabrika na jugu grada Huizhou zatvara se nakon godina loše prodaje. Udeo kompanije na kineskom tržištu neprestano je opadao od kraja 2016. godine, kada je pretrpeo snažan pad potražnje zbog krize sa eksplozijom Galaxy Note 7, da bi od prvog tromesečja ove godine, Samsung činio samo 1 odsto kineskog tržišta pametnih telefona.ž

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Južnokorejski gigant preselio je veliki deo proizvodnje svojih pametnih telefona u Vijetnam.

"Proizvodnja opreme će se preusmeriti na druga svetska tržišta u zavisnosti od naše globalne strategije koja je zasnovana na potrebama tržišta", navodi se u saopštenju.

Povezane vesti - CRNA LISTA: SAD zabranile kineske kompanije zbog nasilja nad Ujgurima

Pre krize, bio je jedan od prvih pet proizvođača pametnih telefona u zemlji, a 2013. je držao oko 20 odsto kineskog tržišta.
Najveći svetski proizvođač pametnih telefona izgubio je kinesko tržište jer su ga na njemu pretekli domaći igrači poput kompanija Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi koji su svoj udeo zgrabili zahvaljujući snažnom portfoliu proizvoda, pristupačnim cenama, lokaliziranijim ekosistemom usluga i opsežnim prodajnim kanalima, navodi CNN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve