Biznis
29.10.2019. 17:06
V. M. / Independent

IZVRŠNI DIREKTOR H&M: Ekološki pokreti su ti koji mogu biti društvena pretnja

persson-hm.jpg

Izvršni direktor modnog giganta H&M Karl-Johan Persson smatra da rastući pokreti koji se trude da

Izvršni direktor modnog giganta H&M Karl-Johan Persson smatra da rastući pokreti koji se trude da osramote potrošače zbog izbora koji šteti životnoj okolini, zapravo predstavlja stvarnu društvenu pretnju.

Persson kaže govori da se sve veći pokret putnika koji izbegavaju letenje avionom zbog ekološkog uticaja sada počinje da se širi u svim industrijama. Pokret je stekao najveću popularnost jer Greta Thunberg, švedska aktivistkinja za tinejdžere, inspiriše milione ljudi širom sveta da izađu na ulice i izraze ljutnju zbog, kako kaže, klimatske krize.

[caption id="attachment_251043" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT[/caption]

Persson kaže da njegova zabrinutost jeste da pokret nastoji da - zabrani ponašanje, piše Independent.

"Mnogi protesti su zapravo poruka prestanite da radite stvari, prestanite da konzumirate, koristite, prestanite da letite...Da, to može dovesti do malog uticaja na životnu sredinu, ali imaće strašne društvene posledice.", rekao je Persson u intervjuu u Stokholmu.

[caption id="attachment_239277" align="alignnone" width="675"]AP Photo/Jason DeCrow AP Photo/Jason DeCrow[/caption]

Povezane vesti - KO JE GRETA TUNBERG: Klimatska ratnica ili dete kojem manipuliše majka?

Šef H&M ključna je figura u modnoj industriji od 2,5 triliona dolara koja se našla pod sve većom pažnjom javnosti usled zabrinutosti zbog zagađenja i prava radnika u ekonomijama u razvoju koje su pretežno činile većinu proizvodnje. Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu smatra da je deo problema to što je potrošače zahvatila "era brze mode" koja je dovela do "ekološkog i socijalnog stanja".

"Industrija odeće odgovorna je za oko 10 procenata globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte i troši više energije nego vazdušni i brodski transport zajedno", navode UN.

[caption id="attachment_251039" align="alignnone" width="690"]EPA/ANDREW GOMBERT EPA/ANDREW GOMBERT[/caption]

Persson kaže da je klimatsko pitanje neverovatno važno.

"To je velika pretnja i svi moramo da je shvatimo ozbiljno - političari, kompanije, pojedinci. U isto vreme, eliminacija siromaštva je cilj koji je najmanje jednako važan. Moramo smanjiti uticaj na životnu sredinu, ali istovremeno moramo i nastaviti sa otvaranjem radnih mesta, boljom zdravstvenom zaštitom i svim stvarima koje dolaze s ekonomskim rastom."

H&M procenjuje da se oko 70 posto uticaja na klimu dešava tokom proizvodnog procesa i najavljuju da će do 2040. godine oni smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Iz kompanije navode da su upravo oni jedan od najvećih svetskih korisnika organskog i recikliranog pamuka.

GMO pamuk1

Pročitajte još - PAMUČNI GMO

H&M je započeo istraživanje nekih nekonvencionalnih tkanina specijalno dizajniranih da uključe recikliranje u mešavinu, kao što su kore citrusa i stare mreže riba. Kompanija takođe sarađuje sa vladama država kako bi pomogla da se instaliraju solarni paneli i druga rešenja za obnovljive izvore energije kako bi lokalne fabrike postale održivije.

Zato Persson kaže da su stvari poput "ekološke inovacije, obnovljivih izvora energije, poboljšanih materijala" bolji način za borbu protiv klimatskih promjena od moratorijuma na potrošnju.

[caption id="attachment_251041" align="alignnone" width="683"]EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT[/caption]

"Nastavite se veoma fokusirati na problem zaštite životne sredine, ali otvoreno razgovarajte o tome šta je rešenje", rekao je.

Akcije u H&M ove su godine porasle zaviše od 60 odsto nakon što je kompanija izgubila oko četvrtine tržišne vrednosti u 2018. godini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve