Biznis
27.11.2019. 19:09
R. E. / Mashable

JAK TEMPO: Radnici se više povređuju u skladištima sa robotima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Roboti su tu da pomognu, kažu. Oni će nam olakšati život, kažu. Da, čuli smo to i ranije.

Opsežan izveštaj kompanije Reveal pruža nove informacije o povredama na radnom mestu u skladištima kompanije Amazon. Prema podacima koje je pribavio, broj "ozbiljnih" povreda koje su pretrpeli radnici Amazona, definisani kao oni koji zahtevaju od radnika da odmori ili ograniči rad, dvostruko je veći od standarda skladišne industrije -  9,6 povreda na 100 radnika, dok standari predviđaju  četiri na 100 radnika, piše Mashable.

Statistika se značajno pogoršava u skladištima u kojima je Amazon predstavio robote dizajnirane da povećaju efikasnost, pa čak i sigurnost. Na primer, roboti se koriste da donesu police sa proizvodima, tako da radnici ne moraju da prelaze kilometre svakog radnog dana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Međutim, umesto da radna mesta zaposlenih postanu bezbednija, podaci govore da bi učešće robota u radu mogli da imaju suportan efekat.

Objekat u Kent-u, Vašingtonu koji koristi robote, imao je 292 teške povrede u jednoj godini, što je 13 teških povreda na 100 radnika.

Stopa ozbiljnih povreda skladišta u gradu Tracy, u Kaliforniji, se gotovo "udvostručila" nakon što su u rad, pre pet godina, uvedeni roboti i kreće se sa 2,9 povreda na 100 radnika u 2015. godini, na 11,3 povrede na 100 radnika u 2018. godini.

Povezane vesti - PROROCI IZ BIBLIOTEKE: Da će roboti porobiti ljudsku rasu, ima ozbiljno književno uporište

Fabrika u Oregonu koja je otvorena 2018. godine, imala je najveću stopu povreda od svih, imala je najveću stopiu od svih - 26 teških povreda na 100 radnika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kako su zaposleni iz skladišta rekli za Reaeal najveći problem je što roboti svojim radom otežavaju radnicima da održe korak i povećavaju očekivanja kada je u pitanju produktivnost. Želja radnika da budu produktivni uzrokuju da radnici zanemaruju svoju sigurnost kako bi održali korak.

Naravno, ovi visoki procenti povreda na radnom mestu ne dokazuju da roboti uzrokuju povrede, samo pokazuje povezanost između radnika i robota. Takođe, ne piše da li skladišta sa najnižom stopom povreda prilikom rada koriste robote ili ne.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve