JAPANSKI METAK: Gradski prevoz će ići 400km/h

JAPANSKI METAK: Gradski prevoz će ići 400km/h


Japan je danas započeo probno testiranje novog modela voza metak, koji dostiže brzinu od 400 km/h, čime su nastavili revolucionarnu modernizaciju javnog prevoza.

Radi se o verziji ALFA-X Shinkansen voza, a njegovo testiranje će prema najavama trajati tri godine. Očekuje se da će u rad biti pušten negde oko 2030. godine i da će biti najbrži voz tog tipa na svetu.

Ovo vozilo ima deset vagona, a biće testirano između gradova Sendai i Aomori koji su udaljeni oko 280 kilometara. Probne vožnje će se odvijati dva puta nedeljno posle ponoći jer je tada broj putnika mali.

Koliku god brzinu dostigao ALFA-X, on, ipak, neće moći da nadmaši brzinu od 603km/h, koju je u eksperimentalnoj vožnji 2015. dostigao takozvani maglev voz. Ovaj voz je tokom vožnje koristio magnetnu levitaciju kako bi se izdigao sa sine, na taj način smanjujući trenje.

Ipak, to nije jedni model voza na kojem Japanci rade. Naime, u isto vreme se nastavlja testiranje Shinkansenovog modela N700S, a navala novih vozova poklapa se sa pripremama Japana za Olimpijske igre 2020. koje će se održati u Tokiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar