Biznis
23.04.2021. 15:23
R. E.

Godišnjica Jutjuba

Jedan od najpoželjnijih poslova

Jutjub
Izvor: Shutterstock

Video platforma Jutjub ima više od milijardu korisnika, više od četiri milijarde sati pregledanog sadržaja svakog meseca i oko 500 sati sadržaja objavljenog na platformi svakog minuta. Od svog osnivanja prerastao je iz platforme namenjene amaterskom sadržaju, u platformu koja proizvodi originalne visokobudžetne sadržaje.

Na današnji dan, 23. aprila 2005. godine, objavljen je prvi video na Jutjubu. Osnivači ove platforme, Čed Harli, Stiv Čen i Džaved Karim, prvobitno su je zamislili kao sajt za upoznavanje potencijalnih partnera, ali je ta ideja brzo pala u vodu. Osnivači su uvideli da na tržištu postoji prostor za platformu na kojoj bi se objavljivali video zapisi, a prvi video koji je ikada postavljen „Me at the zoo“ do danas ima oko 120 miliona pregleda.

Jutjub je nakon osnivanja brzo postao jedan od najposećenijih sajtova, zahvaljujući interaktivnosti koju pruža korisnicima. Već u septembru 2005., reklama kompanije Nike dostigla je milion pregleda. Kompanija Gugl je kupila Jutjub 2006. godine za 1.65 milijardi dolara, smatrajući da je ova platforma „sledeći korak u evoluciji interneta“.

U aprilu 2009. godine Jutjub počinje saradnju sa medijskom kompanijom Vivendi, sa kojom pokreće novi servis za plasiranje muzičkih video klipova „Vevo“. „Vevo“ dobija pravo da na Jutjubu objavljuje zvanične muzičke spotove, čime je probio put da postane jedan od najvećih distributera sadržaja na platformi.

Jutjub
Izvor: Shutterstock

Postepenim usavršavanjem, omogućeno je monetizovanje sadržaja koji se objavljuje, pa je interesovanje za ozbiljno bavljenje plasiranjem sadržaja značajno poraslo u prethodnoj deceniji. Posao „jutjubera“ postao je jedan od najpoželjnijih, koliko zbog slobode stvaralaštva na platformi, toliko i zbog potencijalne slave i bogatstva koje se može steći.

Takozvani „Gejmeri“ doživeli su bum početkom prošle decenije, privlačeći veliki broj uglavnom mladih pratilaca zainteresovanih za video igre. Opcija uživog prenošenja igranja video igrice dodatno je doprinela uspehu gejmera u online prostoru. Gejmeri čine veliki broj najbolje plaćenih stvaralaca na platformi, a najuspešniji među njima imaju višemilionske godišnje zarade.

Jutjub se u prethodnih nekoliko godina često nalazio u centru pažnje javnosti zbog kontroverznih odluka oko monetizacije, kriterijuma za plasiranje sadržaja kao i zbog određenih zabrana koje su donete kako bi se sprečilo širenje dezinformacija na platformi. Ipak, opstaje na tržištu već šesnaest godina kao vodeći u svojoj kategoriji, i ne deluje da će tu prednost izgubiti u skorije vreme.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve