Biznis
05.01.2023. 09:43
BETA-AFP

"Stelantis"

Još malo pa ćemo se voziti letećim taksijima

taksi
Izvor: Shutterstock

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila "Stelantis" najavio je na velikom sajmu elektronike CES u Las Vegasu da će proizvoditi električne letelice koje je razvila američka kompanija "Arčer", namenjene za leteći taksi.

"Stelantis" čiji su vodeći članovi "Pežo","Citroen" i "Džip", daće do 150 miliona dolara "Arčeru" za njegovu letelicu za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL), za prevoz četiri putnika i pilota.

Nazvan "Midnajt" (Midnight - Ponoć), izgleda kao mali avion sa nekoliko rotora na krilima i namenjen je za putovanja od oko 30 kilometara sa vremenom punjenja baterija od svega oko 10 minuta između putovanja.

Te dve grupe su već ušle u partnerstvo 2021. godine, kada je "Stelantis" dao "Arčeru" tehničku pomoć i pristup svom lancu snabdevanja.

Ovog puta se očekuje da će "Stelantis" masovno proizvoditi taj mali avion-taksi, kao ekskluzivni ugovorni proizvođač, u "Arčerovoj" fabrici u Kovingtonu, u Džordžiji, na istoku SAD.

Povlačenje iz proizvodnje automobila je "pitanje slobode mobilnosti", rekao je novinarima šef "Stelantisa" Karlos Tavares.

"Stelantis" je posvećen proizvodnji prevoznih sredstava koja su "bezbedna, čista i pristupačna" i partnerstvo sa "Arčerom" je deo te perspektive, objasnio je on.

Pored svoje stručnosti za masovnu proizvodnju i 150 miliona dolara koji će biti isplaćeni 2023. i 2024. pod uslovom da se postignu određeni ciljevi, "Stelantis" planira da poveća svoj udeo u kapitalu "Arčera" otkupom akcija na tržištu.

To partnerstvo omogućava "Arčeru" da ubrza proizvodnju taksi-letelice, za koju se očekuje da počne krajem 2024.

Ta kompanija bi u početku trebalo da bude u mogućnosti da pravi do 650 letelica godišnje pre mogućeg povećanja proizvodnje na do 2.300 godišnje, rekao je novinarima Adam Goldštajn, suosnivač i direktor kompanije "Arčer".

"Već smo mnogo napredovali u dizajnu letelice i u procesu sertifikacije", podvukao je Goldštajn i "sada je privilegija raditi sa 'Stelantisom' na samoj proizvodnji".

Ta kompanija je 2021. godine već dobila porudžbinu za 200 taksi-letelica od američke avio-kompanije "Junajted erlajns" koja je potvrdila svoje interesovanje u avgustu 2022. davanjem depozita od 10 miliona dolara za 100 komada.

Očekuje se da će ti mali avioni-taksiji najpre leteti između Njujorka i aerodroma Njuark, a zatim u gradovima Los Anđeles, Majami i San Francisko, gde "Junajted" ima značajno prisustvo.

U Francuskoj bi "Arčerova" letelica bila idealna za putovanja između aerodroma Roasi, Orli i Bove, rekao je Tavares.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo koliko je poskupeo taksi u Beogradu
taksi

Važno

15.12.2022. 12:55

Evo koliko je poskupeo taksi u Beogradu

Prema novoj tarifi start cena taksi prevoza u Beogradu biće 270 dinara, objavljeno je Službenom list Grada Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve