Kad drugi otpuštaju, oni zapošljavaju

Kad drugi otpuštaju, oni zapošljavaju


U trenutku kada mnoge firme zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, smanjuju plate ili čak i otpuštaju radnike, jedna firma sa juga Srbije je izuzetak. Trideset šest radnika jedne vranjanske firme, kojima je isticao šestomesečni ugovor o radu, od 6. aprila dobili su stalno zaposlenje.

„Posebno je značajno što smo odluku o produženju ugovora za naše radnike na neodređeno doneli još pre nego što je Vlada Srbije usvojila mere za pomoć privredi“, kaže Uroš Stevanović, generalni direktor firme za proizvodnju nameštaja „MobelS“.

Stevanović ističe i da je firma 15. aprila, kao i svakog prethodnog meseca, isplatili lične dohotke za mart 2020.u punom iznosu za svakog zaposlenom u skladu sa ugovorima.

Ugovore na neodređeno potpisalo je 36 radnika

Ugovore na neodređeno potpisalo je 36 radnika

Osim toga, iz „MobelS“- a najavljuju i širenje firme, otvaranje salona u Beogradu, povećanje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih 100 radnika.

Sama firma u Srbiji posluje od maja prošle godine, kada je, posle dugogodišnjeg rada, zbog sve veće potražnje za njihovim nameštajem, vlasnik kompanije “Tapos Holding”, sa sedištem u Holandiji, Aleksandar Todorović, rešio da pored svoje porodične proizvodne firme otvori još jednu proizvodnju nameštaja u Vranju.

Povezane vesti – SAMO PREPORUKA: Zaposlenima u izolaciji ili samoizolaciji inaknada plate da bude 100 odsto 

Na to je uticalo više faktora, od poznavanja tržišta nameštaja u Srbiji, činjenice da se u Vranju decenijama unazad proizvodi kvalitetan nameštaj, te da je moguće naći kvaitetan stručni kadar iz oblasti drvoprerade, tapetarije, i ostalih oblasti vezanih za industriju nameštaja.

„Firma je registrovana i počela je sa radom 17. maja 2019.godine, a posle samo 12 dana rada ka holandskom tržištu krenuo je prvi kamion novokreiranih garnitura“, kaže Aleksandar Todorović.

U trenutku izbijanja epidemije korona virusa, kao društveno odgovorne firme „Tapos” i „Mobels” počinju i proizvodnju zaštitnih maski za lice, zaštitnih odela kao i podloga za krevete od iverice koji će biti korišćeni u privremenoj bolnici u Vranju.

Donacija tabli od iverice za krevete za privremenu bolnicu u Vranju

Donacija tabli od iverice za krevete za privremenu bolnicu u Vranju

Maske, odela i table od iverice donirane su opštini Vranje i zdravstvenim ustanovama u dogovoru sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem.

Na početku, „Mobels“ je imao tridesetak zaposlenih, da bi se postepeno širio tako da trenutno na oko 2.500 kvadratnih metara proizvodnog prostora radi 56 radnika.

„Vođeni iskustvom, motivisani, zaposleni rade u zdravoj atmosferi, u dobrim uslovima sa najvećim zaradama u branši u Vranju. Možemo da se pohvaliti i time da za, više od 10 meseci nije došlo ni do jedne povrede na radu – kaže Todorović!

POVEZANE VESTI – “BROJ JEDAN” Mali: Bićemo najbrže rastuća privreda u Evropi

Nameštaj se proizvodi pretežno za tržišta Holandije, Nemačke, Francuske i Belgije, a zbog kvaliteta izrade i petogodišnje garancije, nameštaj se izvozi i u karipske države. Ove firme mogu da se pohvale da su njihovim proizvodima opremljeni i prekookeanski turistički brodovi, popularni „kruzeri“.

Iako je firma pretežno izvozno orijentisana, od nje i te kako koristi imaju i lokalna privreda i lokalna zajednica. Veliki deo repromaterijala, čak 99 odsto, nabavlja se od lokalnih dobavljača i domaćih proizvođača, čime se podstiče kooperacija. Porezi i doprinosi se slivaju u budžet grada Vranja i u prvoj godini poslovanja, preduzeće je likvidno.

Bitno je istaći i da je „MobelS“ osnovan i radi bez subvencija države i grada.

Torrodović i Stevanović najavljuju i realizaciju spremnih planova koji čekaju kraj pandemije i stabilizaciju situacije zemlji i svetu: osvajanje novih tržišta kako inostranih, tako i domaćeg, i sklapanja ugovora sa novim poslovnim partnerima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar