Biznis
04.05.2021. 11:50
Tanjug

Bajden ima plan

Kada bi bogati platili “pošteni udeo”…

Dolari
Izvor: Shutterstock

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate "pošteni udeo" u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

Govoreći na Tajdvoter komjuniti koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Bajden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio, donelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Rojters.

„SAD bi mogle da obezbede dve besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine", rekao je Bajden. On je poručio i da planira da obezbedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natera sve da plate "pošteni udeo".

Posete školama su deo kampanje za promovisanje Bajdenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o deci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva predloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog veka.

"To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto stanovnika plati svoj pošteni udeo", rekao je Bajden.

Predsednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD će primiti 62.500 izbeglica
zastava-sad-710x368.png

Bjaden odlučio

04.05.2021. 10:10

SAD će primiti 62.500 izbeglica

Predsednik SAD Džo Bajden je podigao ograničenje za ovogodišnji prijem izbeglica na 62.500, nakon što se suočio sa kritikama zbog toga što kasni sa izmenom rekordno niske kvote od 15.000 koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve