Biznis
12.09.2019. 14:48
N. G./Mashable

UREĐIVAČKA POLITIKA: Kako će Facebook birati vesti koje vidite u njegovoj aplikaciji?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Facebook se zaista nada da će ovaj put sve ići nabolje. Kompanija koja stalno insistira na tome da nije u medijskom poslu namerava da pokrene karticu vesti (News tab) u narednim mesecima i čini se da želi da odustane od još jednog trendovskog fijaska.

Deo ovog napora, čini se, uključuje uspostavljanje uredničkih smernica koje će uređivati stvarni ljudi, a ne algoritmi. Drugim rečima, Facebook će u određenoj meri birati koje se vesti čitaju na mreži, a to može imati velike posledice, s obzirom na činjenicu da 43 odsto Amerikanaca čita vesti na Facebooku.

Kompanija će dozvoliti da se u odeljku sa vestima pojavljuju one koje se odnose na ponovljene etičke i tehničke propuste Facebook-a. Drugim rečima, Facebook izričito poručuje svojim urednicima da ne cenzurišu priče kritične za svog poslodavca.

Zanimljivo je da će urednici Facebook-a morati da sačekaju sve dok dva nezavisna medija ne potvrde priču, pre nego što se ona objavi na Facebook News tab-u.

Oni će takođe izbegavati članke napisane da izazivaju, podele i polarizuju. Ističe se i da će urednici davati prednost lokalnim vestima i "pričama sa zvaničnim, a ne anonimnim izvorima".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve