Biznis
12.09.2019. 14:48
N. G./Mashable

UREĐIVAČKA POLITIKA: Kako će Facebook birati vesti koje vidite u njegovoj aplikaciji?

facebook-vesti.jpg

Facebook se zaista nada da će ovaj put sve ići nabolje. Kompanija koja stalno insistira

Facebook se zaista nada da će ovaj put sve ići nabolje. Kompanija koja stalno insistira na tome da nije u medijskom poslu namerava da pokrene karticu vesti (News tab) u narednim mesecima i čini se da želi da odustane od još jednog trendovskog fijaska.

Deo ovog napora, čini se, uključuje uspostavljanje uredničkih smernica koje će uređivati stvarni ljudi, a ne algoritmi. Drugim rečima, Facebook će u određenoj meri birati koje se vesti čitaju na mreži, a to može imati velike posledice, s obzirom na činjenicu da 43 odsto Amerikanaca čita vesti na Facebooku.

Kompanija će dozvoliti da se u odeljku sa vestima pojavljuju one koje se odnose na ponovljene etičke i tehničke propuste Facebook-a. Drugim rečima, Facebook izričito poručuje svojim urednicima da ne cenzurišu priče kritične za svog poslodavca.

Zanimljivo je da će urednici Facebook-a morati da sačekaju sve dok dva nezavisna medija ne potvrde priču, pre nego što se ona objavi na Facebook News tab-u.

Oni će takođe izbegavati članke napisane da izazivaju, podele i polarizuju. Ističe se i da će urednici davati prednost lokalnim vestima i "pričama sa zvaničnim, a ne anonimnim izvorima".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve