Kako će koronavirus uticati na privredu Srbije? “Ako potraje, pretrpećemo štetu”

Kako će koronavirus uticati na privredu Srbije? “Ako potraje, pretrpećemo štetu”

Foto: Oksana Toskić


Hotelijerstvo, ali i drugi delovi privrede Srbije pretrpeće veću štetu ako potraje epidemija koronavirusa, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je za TV Prva kazao da je u februaru i martu Srbiju posetilo znatno manje turista zbog otkazivanja aranžmana, pogotovo turista iz Kine.

“Svetska turistička organizacija je imala procenu rasta turizma u svetu ove godine od tri do četiri odsto, a sada su procene da će pad biti od jedan do četiri odsto”, istakao je Ljajić.

Pročitajte još: Još dve devojke zaražene koronavirusom

Komentarišuči informacije da su prodavnice na severu Kosova preplavljene robom iz Albanije, Ljajić je rekao da to nije tačno.

“U veletrgovinama nema albanske robe, a u pojedinim prodavnicama ima šećera i jaja iz Albanije”, rekao je Ljajić i dodao da bi bilo “normalno2 da se ne priča o “nacionalnosti” robe već o slobodnom protoku ne samo robe već i ljudi i kapitala.

On je istakao da će srpskim firmama biti teško da se vrate na tržište Kosova čak i da takse koje je uvela vlast u Prištini pre godinu i po budu potpuno ukinute.

Pročitajte još: Od koronavirusa zaraženo 114.000 ljudi

“Taj prostor je sada popunjen robom iz okolnih zemalja i to od 30 do 60 odsto, i biće veoma teško da se vratimo na onaj nivo trgovine koji je postojao ranije”, rekao je Ljajić.

Dodao je da će za Srbiju biti problem i ako takse budu ukinute, a ostanu druge barijere, kao što bi bila obaveza da se obeležava da se roba isporučuje u Republiku Kosovo.

“Treba da se vratimo pregovorima Beograda i Prištine o svim nerešenim pitanjima”, rekao je Ljajić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar