Biznis
23.04.2019. 15:42
Marko R. Petrović/Foto:Shutterstock

Kako da prepoznate lažne dinare i evre i šta da radite ako vam se nađu u rukama?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ko god je čitao Alana Forda seća se epizode u kojoj se dvocjia falsifikatora svađaju zbog „slabog posla“, što ih je nateralo da „štampaju“ nepostojeću novčanicu od 25 dolara, jer izrada faslifikovane banknote od 20 dolara košta 22 dolara i 13 centi.

No, je li, te je novčanice lako „provaliti“. A kakvo je stanje u Srbiji, u realnom životu, a ne u strip? Tokom prošle godine u Srbiji je otrkiveno oko 3.800 falsifikovanih novčanica. Možda je neka od njih stigla i do vaših ruku, a da to niste ni primetili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A to, zapravo, nije uopšte mnogo teško. Falsifikat može da se prepozna na osnovu nekoliko karaktersitika. Ona obično deluje zamućeno, a na dodir je drugačija od uobičajene banknote. Falsifikat otkrivaju i holgram, ali i zaštitna nit.

Najbolje je proveriti usmeravanjem novčanice prema izvoru svetlosti i nikako se ne treba ograničiti na proveru samo jednog dela.

Originalne novčanice štampaju se na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, posebne elatstičnosti, čvrstine, konstantne debljine.

Pri izradi papira, ugrađuju se zaštitni elementi: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji se pokazuju pri izlaganju ultraljubičastom svetlu.

Falisfikatori se obično služe papirom koji je dostupan u slobonoj prodaji, koji se već posle nekoliko savijanja veoma lako cepa. Lažni dinari se, najčešće, izrađuju štampanjem na ink-džet ili laserskim štampačima, a ima i onih koji koriste mašine za kopiranje u boji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako prepoznati lažne dinare?
1. Reljef na natpisu NBS na pravoj novčanici oseća se pod jagodicama prstiju;
2. Nologram se preliva na pravoj novčanici;
3. Na dnevnom svetu lažna novčanica je tamnija;
4. Kvalitet papira je mnogo lošiji na lažnim novčanicama;
A šta je sa evrima?

Osim dinnara, u Srbijji se ponekad pojave i falsifikovani evri. I njih je moguće razlikovati po vodenom žigu, koji je na originalu jasniji. Razlika je i u štampi. Originalne novčanice su hrapavije zbog duboke štampe, dok su falsifikovane ili glatke, ili u manjoj meri hrapave.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Savet građanima je da prilikom kupovine u menjačnici traže da im se zapišu apoeni i njihovi serijski brojevi i da to uporede sa dobijenim novčanicama i sačuvaju potvrdu.

Ako neko izrazi sumnju u ispravnost novčanice, ta potvrda je dokaz da je ona originalna.

Ako se ispostavi da kod sebe imate falsifikat, a nemate takvu potvrdu, taj novac se oduzima i ne nadoknađuje.

Moguće je tražiti odštetu od onoga od koga je dobijena novčanica, ali problem je dokazati da su novčanice sa tim serijskim brojem dobijene od tog lica.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
2°C
29.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve