Biznis
09.11.2019. 11:00
V. M. / Guardian

EKOLOGIJA U BIZNISU NEGE KOŽE: Maske u maramici - nove "plastične slamke"

maska-za-lice.jpg

Instagram trend #shelfie je tako passe... Objavljivanje fotografija pulica punih kozmetičkih preparata, šminke, bezbroj milenijumski

Instagram trend #shelfie je tako passe... Objavljivanje fotografija pulica punih kozmetičkih preparata, šminke, bezbroj milenijumski ružičastih proizvoda, izgleda da je u padu, jer se kupci fleksibilnijem pristupu nezi kože...

Tokom proške godine u Velikoj Britaniji, 28 odsto žena smanjilo je količinu proizvoda u svojoj svakodnevnoj rutini nege kože tokom prošle godine, pokazuje istraživanje grupe Mintel. U svetu koji je sve svesniji ekološkog uticaja proizvoda koje kupujemo, na složeni režim nege kože ne gleda se više kao na luksuz, već na rasipništvo.

Do nedavno se u svetu "nege kože" sve svodilo na podsticanju ljudi da dodaju bustere u svoje serume, da koriste posbne hidrantantne kreme za vrat, a posebne za lice. Međutim, sve veći broj brendova sada nudi višenamenske proizvode - sredstvo za čišćenje koje istovremeno uklanja šminku ili noćna krema koja blago čisti lice dok spavate.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Čak i u Koreji, rodnoj državi višesatne i kompleksne rutine nege kože, navode da se milenijalci sve više okreću "nezi presvlačenja" - preskakanje koraka i proizvoda za koje se smatra da su potpuno bespotrebni. Američki Vogue opisao je taj pokret kao "reakciju na ideju o prekomplikovanoj rutini u više koraka". Ideja o kupovini manje proizvoda je čak postala deo poslovnog modela nekih brendova. Tako recimo, nova linija za njegu kože ADC Beauti sadrži samo jedan proizvod: Visokozvučni ovlaživač. Krema za lice na bazi biljaka, čiji sastojci uključuju kamilicu za umirenje, arniku za popravljanje i mangostin za pročišćavanje.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Za one koji ozbiljno razmišljaju o uticaju na životnu sredinu i koji su spremni da redukuju svoje kozmetičke navike iz ovog razloga, treba da znaju da su ključni proizvodi koje treba izbegvata ili smanjiti - upravo proizvodi za jednokratnu upotrebu, kao što su vlažne maramice za čišćenje i maramica - maske za lice.

Godinu dana nakon što je Vater UK otkrio da su 93 odsto materijala koji blokira kanalizaciju u stvari vlažne maramice, Mintel-ovo istraživanje otkriva da je već 11 odsto manje potrošača koji ih koriste, dok maramice - maske za lice već nazvane "novim plastičnim slamkama", zbog njihovog štetnog uticaja na životnu sredinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve