EKOLOGIJA U BIZNISU NEGE KOŽE: Maske u maramici – nove “plastične slamke”

EKOLOGIJA U BIZNISU NEGE KOŽE: Maske u maramici – nove “plastične slamke”

foto: Shutterstock


Instagram trend #shelfie je tako passe… Objavljivanje fotografija pulica punih kozmetičkih preparata, šminke, bezbroj milenijumski ružičastih proizvoda, izgleda da je u padu, jer se kupci fleksibilnijem pristupu nezi kože…

Tokom proške godine u Velikoj Britaniji, 28 odsto žena smanjilo je količinu proizvoda u svojoj svakodnevnoj rutini nege kože tokom prošle godine, pokazuje istraživanje grupe Mintel. U svetu koji je sve svesniji ekološkog uticaja proizvoda koje kupujemo, na složeni režim nege kože ne gleda se više kao na luksuz, već na rasipništvo.

Do nedavno se u svetu “nege kože” sve svodilo na podsticanju ljudi da dodaju bustere u svoje serume, da koriste posbne hidrantantne kreme za vrat, a posebne za lice. Međutim, sve veći broj brendova sada nudi višenamenske proizvode – sredstvo za čišćenje koje istovremeno uklanja šminku ili noćna krema koja blago čisti lice dok spavate.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Čak i u Koreji, rodnoj državi višesatne i kompleksne rutine nege kože, navode da se milenijalci sve više okreću “nezi presvlačenja” – preskakanje koraka i proizvoda za koje se smatra da su potpuno bespotrebni. Američki Vogue opisao je taj pokret kao “reakciju na ideju o prekomplikovanoj rutini u više koraka”. Ideja o kupovini manje proizvoda je čak postala deo poslovnog modela nekih brendova. Tako recimo, nova linija za njegu kože ADC Beauti sadrži samo jedan proizvod: Visokozvučni ovlaživač. Krema za lice na bazi biljaka, čiji sastojci uključuju kamilicu za umirenje, arniku za popravljanje i mangostin za pročišćavanje.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Za one koji ozbiljno razmišljaju o uticaju na životnu sredinu i koji su spremni da redukuju svoje kozmetičke navike iz ovog razloga, treba da znaju da su ključni proizvodi koje treba izbegvata ili smanjiti – upravo proizvodi za jednokratnu upotrebu, kao što su vlažne maramice za čišćenje i maramica – maske za lice.

Godinu dana nakon što je Vater UK otkrio da su 93 odsto materijala koji blokira kanalizaciju u stvari vlažne maramice, Mintel-ovo istraživanje otkriva da je već 11 odsto manje potrošača koji ih koriste, dok maramice – maske za lice već nazvane “novim plastičnim slamkama”, zbog njihovog štetnog uticaja na životnu sredinu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar