Biznis
11.04.2019. 12:53
R.E./BussinesofApps/Foto: Shoutterstock

Kako je WhatsApp postao lider na tržištu aplikacija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

WhatsApp aplikaciju za razmenu poruka za pametne telefone, napravili su 2009. godine Brian Acton i Jan Koum, bivši zaposleni kompanije Yahoo.

Koum je taj koji je prepoznao potencijal poslovanja kroz Apple App Store nakon kupovine iPhone-a početkom 2009. godine.

Aplikacija koju je razvio Igor Solomenikov, iskoristio je Apple-ovu novu funkciju "push" notifakacija" da bi ažurirao mreže korisnika. Međutim, korisnici su to počeli da koriste kao servis za razmenu poruka što će postati glavna funkcije aktuelne verzije WhatsApp 2.0.

WhatsApp je bio jedinstven u to vreme, pored BlackBerri BBM-a, u pružanju besplatnog servisa poruka koji je omogućio korisnicima da se prijave sa svojim brojem telefona. WhatsApp 2.0 je bio instant uspeh i brzo je dostigao 250.000 aktivnih korisnika.  To je bilo dovoljno za "Action" da ubedi grupu bivših zaposlenih u kompaniji Yahoo da ulože 250.000 dolara u početnu fazu razvoja kompanije.

WhatsApp je uključio multimedijalne poruke iste godine, a objavljen je na Android-u. Od tog trenutka, WhatsApp se uzdigao do jedne od tri najčešće preuzimane aplikacije na IOS-una IOS-u i Androidu.  Do oktobra 2011. godine, preko ove aplikacije se slalo milijardu poruka dnevno. Do početka 2013. godine, WhatsApp je mogao da se pohvali sa 200 miliona aktivnih korisnika. Ova cifra je prilično impresivna, ali do kraja 2017. godine WhatsApp je imao jednu i po milijardu aktivnih, mesečnih korisnika.

"Sequoia Capital" je investirao osam miliona dolara u aprilu 2011. godine nakon osam meseci pregovora i dodatnih 50 miliona dolara u februaru 2013. godine, čime je omogućio WhatsApp-u da se ova kompanija procenjuje na jednu i po milijardu dolara.

Facebook je WhatsApp prepoznao kao potencijalnu pretnju. U februaru 2014. godine kupio je WhatsApp za 19 milijardi dolara, što je i dalje najveća kupovina (i jedna od najvećih kupovina u istoriji).

Ovo je prouzrokovalo određeni stepen kontroverzi sa podacima koji se dele sa matičnom kompanijom, uprkos obećanjima o povećanju nivoa šifrovanja (navodno do kraja 2016. godine). Oba osnivača su napustila kompaniju na osnovu ovih zabrinutosti.

WhatsApp, ostaje tržišni lider u svom sektoru. Od svojih jedinstvenih početaka, dodao je funkcije kao što su glasovno povezivanje, video pozivi, grupni pozivi (video i glasovni), a početkom 2018. godine pokrenut je WhatsApp Busnis.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve