KAKO NAM UMANJUJU EFIKASNOST: Posao bez mobilnog telefona? Nemoguće…

KAKO NAM UMANJUJU EFIKASNOST: Posao bez mobilnog telefona? Nemoguće…

foto: Shutterstock


Danas je mnogima teško da naprave razliku između privatnog i poslovnog života. Teško je i odlučiti da li nam mobilni telefoni spadaju više u prvu ili drugu kategoriju? Posebno kada vam šef pošalje mejl ili poruku i nakon radnog vremena, ali i kada zaposleni tokom boravka na poslu telefone koriste u “privatne” svrhe…

Korišćenje mobilnih telefona na poslu, prema rečima profesor psihologije Kristijana Montage sa Univerziteta Ulm u Nemačkoj, znatno umanjuje efikasnost na radnom mestu.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

“Zbog stalnih prekida znatno se smanjuje efektivno radno vrijeme. Ljudi u proseku provedu oko dva i po sata na dnevno koristeći svoje mobilne telefone, a većinu vremena provedu na Facebook-u, Instagramu i sličnim društvenim mrežama. Pokreće ih strah da će nešto propusti”, kaže Montag, a prenosi Index.hr.

Kako bi se sprečila pojava tog straha trebalo bi, savetuju stručnjaci, postaviti neka vremenska ograničenja za upotrebu telefona u kancelariji. Tako savetnica za poslovno upravljanje Gabriele Thies preporučuje da se privatni mejlovi i poruke proveravaju samo u određeno vreme tokom dana, na primer ujutro i jednom poslepodne.

telefon

“Treba odmah odgovoriti samo na one poruke koje su hitne, inače odgovorite na njih kasnije”, kaže Thies.

Preporučuje i isključivanje notifikacija dok ste na poslu, pa čak i da mobilni stavite u džep, torbu ili, ako je moguće, potpuno ugasite.

“Osobe s kojima poslovno komunicirate možete zamoliti da primarno komunicirate preko poslovne linije ili e-maila”, kaže Thies.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar